Arkkipiispa Leo arkipyhien siirrosta: Ei tule kysymykseenkään

Leo205Leo ei hyväksy työmarkkinajärjestöjen toimesta esille otettua mahdollisuutta siirtää arkipyhät lauantaille. Meille juhlapyhät pysyvät paikallaan ja piste, Leo sanoo.

– Ei tule kysymykseenkään. Emme edes ajattele asiaa, hän lisää.

– Ei meidän kanssa ole herätetty ammattiyhdistysliikkeen puolelta keskustelua, ortodoksinen kirkko elää yhteiskunnassa oman järjestyksensä mukaan.

Suomen luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen on aiemmin kertonut vastustavansa arkipyhien, helatorstain ja loppiaisen, siirtoa lauantaille vedoten siihen, että hyvään arkeen kuuluu lepo, hengähtäminen ja pyhä eikä tärkeimpiä asioita voi mitata talouden arvoilla.

Arkkipiispa Leo puolestaan puhuu ennen kaikkea vuosituhantisesta kirkkovuoden logiikasta, mikä rikkoontuisi, jos arkipyhiä siirreltäisiin.

– Kirkolliset juhlat ovat suhteessa toisiinsa. Logiikka häviää, jos niiden paikkoja siirrellään. Helatorstaita esimerkiksi vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen ja loppiaisellakin on kirkollisesti perusteltu etäisyys joulusta. Mehän olemme jo kerran nähneet, millaista se oli, kun luterilainen kirkko siirteli näitä, ei se meitä koskettanut silloinkaan. Sellainen harharetki oli luterilaisilla, Leo sanoo ja viittaa siihen, että historiassa arkipyhät ehtivät jo olla joitakin vuosia lauantailla.

Arkkipiispa suree myös sitä, miten aikanaan kalenteri muuttui ”työelämäkalenteriksi” luterilaisten antaessa periksi – eli kun ennen viikko oli alkanut sunnuntaista, se merkittiin alkavaksi maanantaista.

Arkkipiispa Leon mukaan arkipyhien siirron pohtiminen kertoo rahasta ja halusta maksimoida työn tekeminen.

– Tietystihän se kertoo välinpitämättömyydestä kristillisiä arvoja kohtaan tässä maassa. Varmasti kristittyjä ovat tämän ehdotuksen esittäjätkin, mutta heille se ei merkitse niin paljon, missä kohden ihmiset viettävät pyhää.

Kotimaa24
uutisoi maanantaina, että myös muslimit haluaisivat omille tärkeille juhlilleen vapaapäivät. Arkkipiispa Leo sanoo suhtautuvansa muslimien toiveeseen myötämielisesti.

– Ajattelen tätäkin kysymystä nimenomaan uskonnon ja uskonnon harjoittamisen kannalta, en ajattele sitä työpoliittisena kysymyksenä muslimienkaan tapauksessa, arkkipiispa Leo perustelee.

Edellinen artikkeliEnsimmäinen minareetti rakenteilla Tanskaan
Seuraava artikkeliTveit: Sotatoimet eivät tuo rauhaa Syyriaan