RT: Tutkijan mukaan useat lestadiolaispapit myönteisiä naisten pappeudelle

Jos lestadiolaisilta papeilta kysyttäisiin kantaa, useat heistä suhtautuisivat myönteisesti naispappeuteen, tutkija Mari Leppänen väittää uusimmassa Rauhan Tervehdys -lehdessä (nro 36).

Mari Leppänen tekee gradu-työtään siitä, miten vanhoillislestadiolaiset teologinaiset osallistuivat naispappeuskeskusteluun. Lisäksi hän on saanut väitösapurahan tutkiakseen naisteologien roolia lestadiolaisessa herätysliikkeessä 1900-luvulla.
Vanhoillislestadiolaisuuden varhaisvuosina naisilla on ollut aktiivinen rooli. Useat lestadiolaiset teologinaiset työskentelivät seurakunnissa 1940-1950-luvuilla, myös ajaen seurakuntavirkaa naisille. Sittemmin naiset ovat jääneet taka-alalle. Leppäsen mukaan liikkeen hajaannukset ovat vaikuttaneet naisten toiminnan kapeutumiseen. Lestadiolainen teologia on miesten tekemää. Leppänen puhuu patriarkaalisesta sukupuolijärjestelmästä, jossa naiset jäävät sivuraiteille.
Leppäsen gradun pääväittämä lestadiolaisesta naispappeuskeskustelusta on Rauhan Tervehdyksen mukaan, etteivät naiset ole osallistuneet siihen julkisesti.

Rauhan Tervehdys

Lue myös: ”Naispappeudesta syytä keskustella”

Vanhoillislestadiolaiset pitäytyvät miesten pappeudessa

Tuomas Hänninen vanhoillislestadiolaisen liikkeen pääsihteeriksi

Edellinen artikkeliHomomyönteisin seurakunta menetti eniten jäseniä
Seuraava artikkeliPerustevaliokunta esittää rukousta