Cantell jyrähti Jussilan ekumeniakritiikistä

Tulituksen ääni ja voimakkuus ovat suuret, mutta osumatarkkuus ei ole samaa luokkaa. Todellisuus on aivan toisenlainen kuin Jussilan värikäs kuvaus, Risto Cantell kirjoittaa. Hän on vastannut teologian tohtori Päivi Jussilan ekumeniaa koskeviin arvioihin.

Cantellin pitämä ajankohtaiskatsaus on kuultu kirkon Ulkoasiain neuvoston kokouksessa jo 18.10.2010, mutta julkaistu Suomen ekumeenisen neuvoston sivuilla vasta viime viikolla. Kirkon ulkoasiain oaston johtajan Cantellin mukaan kyseessä on ”kriittinen vastaus Jussilan provokatoorisiin mielipiteisiin”.
Julkisuudessa oli syyskuussa puhetta ”piispaboikotista”, jolla viitattiin tiettyjen vapaiden suuntien ja luterilaisen Kansanlähetyksen haluun ottaa etäisyyttä samaa sukupuolta olevien parisuhteiden siunaamiseen myönteisesti suhtautuviin luterilaisiin piispoihin.
Tähän keskusteluun liittyen Jussila totesi 30.9. Rauhan tervehdyksessä muun muassa, että ”pienet kirkkokunnat pääsevät Suomen mediaan vain luterilaisen kirkon siivellä – vaikkapa arvostelemalla sitä.” Hän sanoi myös, ettei ekumeniassa ole vuosikymmeniin tapahtunut edistystä. Teologian tohtori, kappalainen Jussila on Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) hallituksen luterilainen jäsen.
”Jussilan mukaan ´ekumeniassa vellovat seisovat vedet ja vallitsee puhumattomuuden kulttuuri´. On hieman arvoituksellista, miten seisovat vedet voivat velloa? Se on kuitenkin varmaa, että kannanotoillaan Päivi Jussila on saanut ekumeenisen keskustelun liikkeelle”, Cantell toteaa katsauksessaan.
”Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja maamme vapaakirkkojen suhteet kun ovat reippaista väitteistä huolimatta asialliset ja hyvät. Lisäksi on syytä todeta mahdollisimman selkeästi, että Jussilan mielipiteet, joiden esittämiseen hänellä on tietysti täysi oikeus, poikkeavat olennaisesti luterilaisen kirkon ekumeenisesta linjasta ja strategiasta”, Cantell jatkaa.
Tämän jälkeen hän käy läpi vapaakirkkojen ja luterilaisen kirkon ekumeeniset yhteydet ja ekumeniassa saavutetun edistyksen.

”Ekumenia Suomessa ei siis todellakaan ollut viimeisten vuosikymmenten aikana tuloksetonta. Se, joka väittää että mitään todellista edistystä ei ole tapahtunut, on joko täydellisen tietämätön maamme ekumeenisesta tilanteesta tai antaa tarkoituksella vastoin parempaa tietoaan väärään todistuksen kirkkojen toiminnasta”, Cantell päättää.

Lue Cantellin koko lokakuinen ajankohtaiskatsaus

Näin Jussila sanoi Rauhan Tervehdyksessä: RT: Puheet piispaboikotista onttoa julkisuuden kalastelua

Edellinen artikkeliArkkipiispan asema halutaan selvittää
Seuraava artikkeliKirkolliskokous valmistautuu rukouskeskusteluun ristiriitaisissa tunnelmissa