Voittivatko liberaalit vai konservatiivit?

Tutkija Harri Palmu pohtii kirkon tiedotuskeskuksen haastattelussa, voittivatko seurakuntavaaleissa liberaalit vai konservatiivit.

Kirkon tutkimuskeskuksessa työskentelevän Palmun mukaan tätä ei voida edes arvioida.

– Vaikka ajattelisit sallivasti homoseksuaalien oikeuksista, voit olla konservatiivi ja kannattaa esimerkiksi diakoniatyön varojen kohdentamista vain kotimaisiin kohteisiin tai kirkollisten rakennusten ja muistomerkkien tiukkaa säilyttämistä. Jossain asioissa niin sanottu konservatiivi voi pitää tärkeänä esimerkiksi maallikoiden vetovastuuta, ja niin sanottu liberaali taas haluaa työntekijöiden tekevän ja vastaavan seurakunnan tarjoamista palveluista eräänlaisena palveluntuottajana, Palmu sanoo.

Hän näkee kuitenkin, että suurissa kaupungeissa kysymys homoseksuaalisuudesta on ollut keskeinen. Jotkut seurakunnat ovat välittäneet tietoja siitä, miten valitut luottamushenkilöt suhtautuvat homoseksuaalien oikeuksiin kirkossa.

Esimerkiksi Vantaalla seitsemään seurakuntaneuvostoon valittiin yhteensä 100 jäsentä. Vaalikoneeseen vastanneista seurakuntaneuvostojen jäsenistä 65 ilmoitti olevansa valmis siunaamaan tai vihkimään homoparin, 22 ei ollut tähän valmiita.

Helsingin Sanomien (17.11.) hankkimien tietojen mukaan Helsingin seurakuntayhtymän kirkkovaltuutetuista yli 60 olisi valmis vihkimään homoparin kirkossa tai siunaamaan heidät. Valtuutettuja on 91.

Oulun seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon valittujen vaalikonevastauksista käy ilmi, että valtuutetuista 19 kannattaa siunausta. 5 henkilöä ei kannata siunausta, mutta pitää rukoushetken pitämistä sopivana. Vastanneista 9 ei kannata siunausta eikä rukoushetkeä, mutta pitää  seksuaalisia vähemmistöjä tervetulleina seurakuntaan. Vaalikoneeseen vastanneista 7 ei hyväksy homoseksuaalista elämäntapaa.

Kirkolla ei ole tilastoitua tietoa siitä, miten vaalikoneeseen vastanneiden ja läpimenneiden luottamusmiesten kannat jakaantuivat koneen eri kysymyksissä. Tilastointia hankaloittaisi se, että seurakunnat ovat voineet itse muokata vaalikonekysymyksiään.

Edellinen artikkeliJuha Sihvola: Talousjärjestelmän horjuminen nostaa vieraan pelon
Seuraava artikkeliKU: Myös Vasemmistoliitto menestyi vaaleissa