Perussanomalta totutusta poikkeava avioerokirja

Erokirja205Perussanoma Oy on julkaisuut sosiaalipsykologina ja perheterapeuttina toimivan Saara Kinnusen kirjan Kun tiet eroavat. Kirja ei tarjoa neuvoja eroa harkitseville vaan keskittyy yksinomaan eron jälkeisiin kysymyksiin sekä puhuu avoimesti muun muassa uusperheistä.

Kirjan yksi luku käsittelee kristityn uudelleen avioitumista ja päätyy loppukaneettina rohkaisemaan eronneita uskovia avioitumaan uudelleen iloisella ja turvallisella mielellä, mikäli henkilön oma kysely Raamatun äärellä ja Jumalan edessä ohjaa niin toimimaan. Kirjassa halutaan myös saattaa taka-alalle käsitteitä eron syyllisistä ja syyttömistä osapuolista.

Viidesläisyyden parissa esimerkiksi eronneiden uudelleen avioitumiseen on suhtauduttu jyrkästi. Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Timo Junkkaala ei tunnusta SRO:n linjan muuttuneen avioliitto-opetuksen suhteen.

– Se liike, johon olen itse nuorena opiskelijana tullut on aina pyrkinyt ottamaan sekä ihmisen elämän että Jumalan Sanan vakavasti. Minun kokemukseni on, että erotilanteissa on aina korostunut sielunhoidollinen suhtautuminen, Junkkaala sanoo.

– Ymmärrän kuitenkin, että asia on saattanut näyttää ulkopuolelle joskus toiselta.

Perussanoman kustannuspäällikkö Tom Holmén ei ollut halukas kommentoimaan teosta millään tavoin, ei myöskään sitä miten kirjan sisältö suhtautuu muihin Perussanoman avioliittoa koskeviin julkaisuihin.

Toimitusjohtaja Juha Vähäsarja sanoo kirjan olevan avaus keskustelulle, että avioero koskettaa myös tunnustavia kristittyjä ja että teos on tarkoitettu heidän tuekseen.

– Jotkut eettiset kysymykset ovat helppoja, toiset vaikeita. Avioeroon liittyy paljon tilanteita, joissa jako näiden välille ei ole helppo, Vähäsarja sanoo.

Ainakin vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä uudelleen avioitumiseen suhtaudutaan toisella tavalla kuin viidesläisyydessä nykyisin. ”Jumalan sana tuomitsee yksiselitteisesti avioeron, eronneen uudelleen avioitumisen…”, liikkeen Päivämies-lehden pääkirjoituksessa kirjoitettiin 17.11.2010.

Lue aiheeseen liittyvä Ville Talolan blogi: Pari mukavaa puhelua 

Edellinen artikkeliMatti Repo saarnaa itsenäisyyspäivän ekumeenisessa jumalanpalveluksessa
Seuraava artikkeliSentamun joulukalenterissa on ruokaohjeita ja rukouksia