Yhteisvastuun keräys­aika pitenee pysyvästi – ensi vuonna tukea saavat koronan seurauksista kärsivät lapset

Kirkon Yhteisvastuukeräys on kestänyt perinteisesti kolme kuukautta, helmikuun alusta vappuun. Tänä vuonna keräysaika jatkuu vuoden loppuun.

– Kun rahankeräyslaki muuttui viime vuonna, Yhteisvastuukeräys sai toistaiseksi voimassa olevan rahankeräysluvan. Koska lupaa ei tarvitse enää vuosittain hakea, voimme käyttää koko vuoden keräystuoton kartuttamiseen, kertoo keräyksestä vastaavan Kirkkopalveluiden varainhankinnan päällikkö Eija Kilgast.

Keräyksen pääkampanja on jatkossakin alkuvuodesta, mutta keräyksen jatkuminen vuoden loppuun jää pysyväksi.

Seurakunnat voivat nyt miettiä vapaammin, milloin keskittyvät keräykseen. Ne tilittävät rahat lokakuun lopulla, ja keräystulos luovutetaan presidentille maaliskuussa. Aiemmin luovutus on tapahtunut marraskuussa.

Tänä vuonna Yhteisvastuukeräys kokoaa varoja heikoimmassa asemassa olevien ikäihmisten tukemiseen Suomessa ja Ugandassa. Suomessa rahoilla on tarkoitus muun muassa edistää valtakunnallisesti vanhusten digitaitoja. Paikallisesti rahat ohjautuvat diakoniatyön kautta vähävaraisille vanhuksille.

Digitaaliset keräysmuodot ovat tulleet jäädäkseen

Seurakunnissa perinteisesti tuottoisimpia lipas- ja listakeräyksiä sekä tapahtumia ei ole moni paikoin voitu koronarajoitusten vuoksi toteuttaa tänäkään vuonna. Suurissa kaupungeissa listakeräykset ovat haasteellisia myös siksi, ettei rappukäytäviin pääse. Myös kolehtituotot ovat romahtaneet.

– Digitaaliset keräysmuodot ovat tulleet jäädäkseen ja kehittyvät edelleen. MobilePay on havaittu hyväksi, ja lipaskerääjillä on yhä useammin kortinlukija korttimaksuja varten, Kilgast sanoo.

Yhteisvastuukeräys toteuttaa Vanhustenviikon aluksi sunnuntaina 3.10. seurakuntien kampanjoinnin tueksi tietoiskun 45 radiokanavalla.

– Vanhusköyhyys on totta edelleen, ja korona on lisännyt eristäytyneiden ikäihmisten avun tarvetta. Jopa sosiaalitoimesta ohjataan asiakkaita seurakunnan diakoniatyöhön. Kriiseissä nähdään, miten tärkeä rooli seurakunnilla yhä on auttamistyössä.

”Tähtäämme uuteen nousuun”

Vaikka Yhteisvastuukeräyksen tuotto-odotukset ovat toistaiseksi toisen koronavuoden kurimuksessa alhaiset, Eija Kilgast uskoo vahvasti keräyksen tulevaisuuteen.

– Yhteisvastuukeräystä tarvitaan jatkossakin rohkean yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä ja luotettavana hyväntekeväisyystoimijana. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevat tarvitsevat puolustajia. Tähtäämme uuteen nousuun.

Keräyksestä vastaava Kirkkopalvelut perusti toukokuun alussa uuden varainhankinnan yksikön, johon on rekrytoitu uusia henkilöitä.

– Sama yksikkö palvelee sekä Yhteisvastuukeräystä että Kotimaanapua. Yhteistyö hyödyttää kaikkia osapuolia, Kilgast sanoo.

Ensi vuonna Yhteisvastuukeräys nostaa esiin koronan seurauksista kärsivät lapset ja nuoret. Kotimaiseksi yhteistyökumppaniksi on valittu Lasten ja nuorten keskus.

Kotimaata julkaiseva Kotimaa Oy on osa Yhteisvastuukeräystä organisoivaa Kirkkopalvelut-konsernia.

Oikaisu 24.9. kello 9.15. Juttuun on täsmennetty tieto Vanhustenviikon radiokampanjan ajoituksesta.

Lue myös:

Analyysi: Miksi Yhteis­vastuu­keräys lähti lentoon Helsingin Haagassa – tässä on viisi onnistuneen kampanjan avainta

Leppävaaran kirkosta tulee helmikuun ajaksi pakohuone – aikuisille suunnattu peli myytiin loppuun Yhteisvastuukeräyksen hyväksi

Pääkirjoitus: Yhteisvastuukeräyksen onnistumista ei mitata vain euroilla

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Yhteisvastuun keräysaika pitenee pysyvästi – ensi vuonna tukea saavat koronan seurauksista kärsivät lapset

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLähemäen messut Mikkelissä alkavat uudenlaisina – myös naispappi mukaan
Seuraava artikkeliNyt puhuvat kirkolliset koirat – Goofy, Helmi ja Lilli avoimina ihmis­suhteistaan

Ei näytettäviä viestejä