Yle: Diakoniatyö joutuu turvautumaan vartijaan Vaasassa

Yle Pohjanmaan uutiset kertoi eilen, että Vaasan suomalainen seurakunta palkkaa vartijan diakoniapäivystyksen ja diakoniaruokailujen turvaksi ensi vuoden alusta. Kyseessä ei ole aivan ensimmäinen kerta, kun luterilainen seurakunta Suomessa toimii näin. Ainakin Vantaan Tikkurilan seurakunnan diakoniavastaanotossa on turvauduttu vartijan apuun jo vuosia.

Diakoniavastaanottojen turvattomuus on lisääntynyt Vaasassa. Syksyllä yksi työntekijä joutui väkivallan uhriksi, lisäksi on ollut läheltä piti tilanteita. Vastaanotolla on päihteiden ja huumeiden käyttäjiä, sekakäyttäjiä ja mielenterveysongelmaisia yhä enemmän, mikä lisää turvattomuutta.

Kirkon diakonian ja yhteiskuntatyön työalasihteerin Tiina Saarelan mukaan turvattomuuden lisääntyminen seurakuntien diakoniatyössä ei ole kuitenkaan yleinen trendi. 2000-luvun taitteessa diakoniatyöntekijöiden turvallisuuteen kiinnitettiin erityistä huomiota muun muassa työtilojen turvallisuutta parantamalla..

– Surullistahan se on, Saarela toteaa kuullessaan Vaasan joutuvan tukeutumaan vartijoihin.

– On ilman muuta selvä, että kirkon täytyy pitää työnantajana huolta omista työntekijöistään ja turvallisuudesta, hän toteaa.

Hän haluaa kuitenkin myös laajentaa keskustelua.

– Ehkä pitäisi miettiä, että mistä tämä kertoo. Meidän koko yhteiskunnassa pitäisi herätä siihen, että tulo- ja hyvinvointierot kasvavat. Esimerkiksi terveyserot ovat OECD-maiden huippua Suomessa.

Jos kehitys jatkuu, vaarana on samankaltainen tilanne kuin Amerikassa, jossa hyväosaiset rakentavat turvamuureja asuntojensa ympärille. Yhteiskunnan tasa-arvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden parantaminen auttaisi Saarelan mukaan, ettei näin kävisi.

Ylen uutinen Vaasasta

Edellinen artikkeliJohanna Hurtig: Rippiin liittyvää käsitteistöä pitäisi selventää
Seuraava artikkeliKirkkohallituksen toiminnallisen osaston yksikköjä karsitaan