Ilkka Wiio oli kahdeksan vuotta lahkon pauloissa

Forssan seurakunnassa nykyisin pappina toimiva Ilkka Wiio vietti vuodet 1988–1996 Espoossa niin sanotun Koivumäen lahkossa eli Maanantaipiirissä ja Maitobaarissa. Hän kertoo vaiheistaan tänään julkaistussa STT:n haastattelussa.

Wiio on ensimmäisenä lahkon jättäneenä tullut julkisuteen nimellään ja kasvoillaan kertomaan suljetun uskonnollisen yhteisön ahdistavasta todellisuudesta.

Suuren yleisön tietoisuuteen Tapani Koivuniemen Maanantaipiiri tuli viime lauantaina Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä olleen laajan artikkelin ansiosta.

Ilkka Wiio on Kotimaa24:n blogisti. Hän kirjoittaa tuoreimmassa kirjoituksessaan irtautumisestaan Maanantaipiiristä: ”Oman pään uudelleenkouluttaminen vei vuosia. Suhde Raamattuun, suhde Jumalaan, suhde yhteiskuntaan, suhde lähimmäisiin, suhde omaan syntisyyteen… Vuosien pakotetun omavanhurskauden jälkeen oli kova homma saada Nasaretilainen takaisin pelilaudalle. Vapahtajaksi, joka oli kärsinyt kuoleman juuri minun vääryyksieni tähden. Kun oli tottunut aina vain ronkkimaan itseänsä, niin oli vaikea katsoa Häntä kohti ja luottaa noihin pieniin, mutta niin kallisarvoisiin sanoihin ”Sinun puolestasi annettu ja vuodatettu”. Toisinaan se on vieläkin hirvittävän vaikeaa, mutta haluan uskoa, että se armo, joka ei tule Koivuniemeltä vaan Jeesukselta itseltään, riittää, jopa minulle.”

Lue kokonaisuudessaan Ilkka Wiion blogikirjoitus Maanantaipiiri ja minä

Edellinen artikkeliTorkki: Pappien puhetaidosta tehty hätäisiä johtopäätöksiä
Seuraava artikkeliOulun diakoniatyöntekijät puhelimen ääressä jouluna