STT: Katainen puolustaa voimakkaasti koulujen kristillistä jouluperinnettä

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen puolustaa STT:n haastattelussa voimakkaasti kristillistä jouluperinnettä.

Kataisen mielestä kouluilla on oikeus ja velvollisuus siirtää suomalaista kristillistä jouluperinnettä eteenpäin. Katainen vetoaa perustuslakivaliokunnan kantaan, jonka mukaan kristilliset joulutraditiot ovat osa suomalaista kulttuuria eivätkä ne ole uskonnon harjoittamista.

– Suvaitsevuus ei ole sitä, että omat perinteet lopetetaan kohteliaisuudesta muita perinteitä kohtaan, Katainen sanoo STT:lle.

Kataisen mukaan kaikkein tiukimmin joulun traditioihin ovat suhtautuneet kantasuomalaiset uskonnottomat, jotka ovat kokeneet ne oikeuksiaan loukkaavina. Jos joulun tuomista koulun arkeen pidetään suvaitsemattomana, on asia Kataisen mukaan ymmärretty väärin.

Suomen Islamilaisen Neuvoston tiedottaja Isra Lehtinen sanoo Kotimaa24:lle, etteivät muslimit ole halunneet puuttua koulujen joulujuhlien kristillisiin traditioihin tai juhlien sisältöön yleensä. Hänkin on havainnut kantasuomalaisten uskonnottomien vastustavan voimakkaimmin juhlien kristillistä sisältöä.

– Muslimit ymmärtävät kyllä, että joulu on kristittyjen juhla ja koulujuhlassa on kristillistä sisältöä.

Lehtisen mukaan useimmat muslimit eivät halua kuitenkaan osallistua joulujuhlaan. Moni koulu kuitenkin haluaa, että mahdollisimman moni voisi osallistua joulujuhlaan. Sen vuoksi järjestetään juhlia, jonka sisällön halutaan sopivan mahdollisemman monelle.

– Yksi kouluissa käytössä oleva vaihtoehto on se, että kirkossa on ensin uskonnollinen tilaisuus ja sen jälkeen toinen yhteinen juhla erikseen, Lehtinen sanoo.

Toinen vaihtoehto on, että muslimeille järjestetään oma korvaava joulun ajan tilaisuus.

Lue STT:n uutinen

Edellinen artikkeliUskonnonopetus olisi saanut siipeensä
Seuraava artikkeliLähetysseura tukee kirkkojen julistus- ja diakoniatyötä