Helsingin seurakunnilla kovin erilaisia toiminta-ajatuksia

Helsingin 21 luterilaisella seurakunnalla on jokaisella erilainen toiminta-ajatus. Yksi on olemassa, jotta alueen ihmiset ”selviäisivät elämänsä haasteista Komiyhteisen Jumalan avulla” ja toinen ”kutsuu uskoon, joka antaa perustan elämässä ja toivon kuolemassa sekä kannustaa rakkauteen”. Kolmas puhuu keskinäisestä yhteydestä ja ympäristövastuusta.

– Toiminta-ajatusten moninaisuus kertoo paikallisuudesta ja individuaalisuudesta, sanoo Helsingin yhteisen seurakuntatyön johtaja Pentti Miettinen.

Miettisen mukaan seurakunnat ovat lähtökohtaisesti itsenäisiä ja toisinaan toiminta-ajatusta aletaan työstää tyhjältä pöydältä ilman, että otettaan huomioon seurakuntayhtymän tai kokonaiskirkon linjauksia.

– Yritämme pikku hiljaa saada yhtenäisyyttä Helsingin 21 seurakuntaan. Työn alla on muun muassa yhtenäinen visuaalinen ilme. Toiminta-ajatuksiakin varmasti yritetään yhtenäistää, Miettinen sanoo.

Helsingin seurakuntien toiminta-ajatukset on kirjattu Toiminta- ja taloussuunnitelamaan 2011-2013. Ohessa kyhdeksän erilaista toiminta-ajatusta.

Haaga: Seurakunta toimii tuottaakseen alueellaan asuville Hyvää huomista! rohkaisemalla heitä uskomaan kolmiyhteiseen Jumalaan, välittämään lähimmäisistään ja rakentamaan vastuuta ympäristöstä.

Herttoniemi: Seurakunta julistaa Kristusta, kutsuu uskoon, joka antaa kestävän perustan elämässä ja toivon kuolemassa sekä kannustaa rakkauteen.

Kallio: Kohtaamme ihmiset aidosti, heidän rinnallaan kulkien, rohkaisemme toisiamme uskomaan armolliseen Jumalaan, puolustamme heikkoja, apua tarvitsevia ja luomakuntaa.

Kannelmäki: Seurakunta toimii, jotta usko Jumalaan vahvistuisi ja rakkaus lähimmäisiin kasvaisi.

Lauttasaari: Seurakunta tahtoo elämällään ja työllään ilmentää Kristuksen maailmanlaajaa kirkko ja edistää ihmisten keskinäistä yhteyttä sekä vastuuta toisistaan ja ympäristöstään.

Meilahti: Jumala on läsnä – ilosanoma ja armo elämän arkeen!

Tuomiokirkkoseurakunta: Olemme olemassa Helsingin ydinkeskustassa asuvia, siellä työtään tekeviä ja vierailevia varten. Yhdessä heidän kanssaan teemme työtä niin, että mahdollisimman moni ihminen löytäisi vastauksen kaipuulleen Jumalan yhteyteen, voisi elää elämänsä uskossa häneen, rakkaudessa lähimmäiseensä ja tasapainossa luonnon kanssa ja päästä kerran taivaaseen.

Vartiokylä: Seurakunta toteuttaa alueellaan Vapahtajan kaste- ja opetuskäskyä eri tavoin.

Vuosaari: Seurakunta on Jumalan rakkauden vastaanottamista ja viestittämistä sanoin ja teoin.

Edellinen artikkeliTampereen seurakunnat vähentävät sata työntekijää vuoteen 2015
Seuraava artikkeliMuurahaiset krusifiksin päällä herättävät pahennusta