”Pyhän merkitys pyrkii unohtumaan”

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan luottamushenkilöiden mielestä seurakunnan pitäisi pitää voimakkaammin esillä pyhän ja lepopäivän merkitystä ihmisille. Yli 80 prosenttia uusista seurakunnan luottamushenkilöistä on tätä mieltä vaalikoneen vastauksissaan. Muun muassa näin luottamushenkilöt vastasivat:

– Pyhän merkitys pyrkii unohtumaan nykyaikana, toteaa Ari Palomäki.

– Ihmisen pitää voida pysähtyä ja ladata kiireisen elämänrytmin tyhjentämiä akkujaan, sanoo puolestaan Ilkka Iivari.

Luottamushenkilöt ymmärtävät, että toisilla sunnuntai on työpäivä. Juha Isosuo korostaa, että pyhä ja lepopäivä on ymmärrettävä laajasti, sillä monet yhteiskunnalliset toiminnot on pidettävä yllä ympäri vuorokauden.

– Lepopäivän merkitys on olennainen myös perheiden yhteisen ajan ja oman jaksamisen kannalta, toteaa Isosuo.

– Levon ja lepopäivän merkitystä on hyvä pitää esillä, mutta päivä voi olla muukin kuin pyhäpäivä tai sunnuntai, lisää Iija Filen.

– Lepo on ihmisille elintärkeää. Ihmisen tulee jo itsensä ja terveytensäkin takia muistaa ”levätä seitsemäntenä päivänä”, mikä tämä päivä viikosta itse kullekin on, sanoo Jutta Äijälä.

Seurakunnan luottamushenkilöt toivovat, että ihmiset etsisivät muuta sisältöä elämäänsä kuin kuluttaminen ja viettäisivät aikaa läheistensä kanssa.

– Hektisenä ja kiireisenä aikana unohdamme herkästi levätä ja viettää tarpeeksi aikaa läheistämme kanssa. Markkinatalouden maailmassa on tärkeää pysähtyä kuuntelemaan ja tutkimaan itseään, esimerkiksi seurakunnan tilaisuuksissa, pohtii Satu Leppänen.

Anniina Iivosen mielestä perheet viettävät nykyisin liikaa ”jumalanpalveluksia” pyhäisin marketeissa. Samaa mieltä on Jarmo Vainio.

– Viikonloppu ei ole tarkoitettu shoppailuun, vaan rauhoittumiseen oman perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa. Yhteiset harrastukset niin liikunnan kuin kulttuurin saralla ovat tärkeitä, hän toteaa.

Pirkko Valkama pohtii, että käsky, joka salli jokaiselle ihmiselle ja myös eläimille kerran viikossa levon oli muinoin Jumalan antama valtava yhteiskunnallinen uudistus. Hänen mielestään lepopäivä on edelleen fyysisen, henkisen ja hengellisen hyvinvoinnin takia jokaiselle tarpeellinen.

Ruut Kallioisen mielestä tämän päivän ihmiset ovat kiireensä keskellä unohtaneet levon merkityksen, mikä näkyy lisääntyvänä pahoinvointina ja sairasteluna. Myös Terttu Mertasen mielestä pyhän ja lepopäivän korostamisella voidaan estää masennusta ja liiasta työnteosta johtuvaa ylirasitusta.

– Ennen kaikkea olisi aikaa läheisille, perheelle ja Taivaan Isälle, Mertanen kuvailee.

– Katekismuksessa Luther toteaa, että Jumala on antanut ihmiselle sekä työn että levon. Pysähtyminen Jumalan eteen on lepopäivän syvin tarkoitus, sanoo Jaana Rusko-Laitinen.

(Etusivun kuva: Olli Seppälä)

Edellinen artikkeliPaavin kondomipuheet eivät muuta katolista moraaliopetusta
Seuraava artikkeliUusi käsite verokeskusteluun: ”syntivero”