Fleim: Merirosvo-operaation sotilaspastori pelkää merta

Aseistettu suomalainen miinalaiva lähtee suorittamaan merirosvojen vastaista operaatiota Somalian rannikolle. Nuorisomedia Fleim jututti alukselle mukaan lähtevää sotilaspastori Marko Sagulinia ja otti selvää, mistä operaatio Atalantassa on kyse.

Miinalaiva Pohjanmaa matkaa tammikuun alussa Somalian rannikolle neljäksi kuukaudeksi. Tarkoituksena on suojata avustuskuljetuksia merirosvoilta.

Miehistön henkisistä ja hengellisistä tarpeista pitää huolta sotilaspastori Marko Sagulin. Kyseessä on EU:n koordinoima kriisinhallintaoperaatio, jonka tarkoituksena on turvata avustuslaivojen pääsy Somaliaan.

– Olemme siellä suojelemassa heikompia. Haluamme tehdä operaatiota niin, ettei kertaakaan tarvitse aseita käyttää. Yhtään avustuslaivaa ei ole kaapattu sen jälkeen, kun operaatio käynnistyi vuonna 2008, Sagulin kertoo.

Mistään merirosvojahdista ei siis ole kysymys, vaan EU-operaation tarkoitus on ainoastaan turvata Maailman elintarvikeohjelman (WFP) ja Afrikan unionin avustuslaivojen kulku.

Sotilaspastorin tehtäviin kuuluvat Suomesta lähtevän noin 120-henkisen miehistön henkinen ja hengellinen tuki, vapaa-ajan toiminnan järjestäminen sekä sosiaalikuraattorin tehtävät.

Tammikuun alussa Pohjanmaa kääntää keulan kohti Intian valtamerta. Operaatio ei sinänsä pelota laivan sotilaspastoria, mutta:

– Tätä en ole ennen kertonutkaan, mutta pelkään merta. Minulla on kai liian vilkas mielikuvitus. Kun tulen uimahallin altaassa neljän metrin kohdalle, rupean miettimään, miltä näyttäisi kun hai uisi vieressä, Sagulin paljastaa Fleimille.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan
Fleimin sivuilta videolta
ja lue huhtikuussa ilmestyvästä Fleim ripariekstrasta, selättikö Sagulin meripelkonsa.

Edellinen artikkeliUlkomaanavulta apua Norsunluurannikon pakolaisille Liberiaan
Seuraava artikkeliNuorisolaki tekee erityisnuorisotyöstä lakisääteistä