Kirkko 2010: median, piispojen ja parisuhdepuheiden vuosi

askola_vihkiminen420

Vuosi 2010 jää kirkkohistoriaan median, piispanvaalien ja homopuheiden vuotena. Mutta myös kaikkien aikojen kirkosta eroamisen vuotena.

Kirkko oli kuluneen vuoden aikana mediassa ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kirkko tarjosi useita uutisaiheita, jotka nousivat myös tavallisten ihmisten puheenaiheiksi.

Media oli vahvasti mukana kaksissa piispanvaaleissa. Arkkipiispanvaalista syntyi kansan mielissä kamppailu kirkon tulevaisuudesta, taistelu konservatiivisten voimien ja kansankirkollis-liberaalien voimien välillä. Miikka Ruokanen ja valituksi tullut Kari Mäkinen joutuivat rooleihin, joita eivät itse valinneet.

Helsingin piispanvaalissa vastakkainen olivat mies ja nainen. Irja Askolan valinta oli historiallinen ja suuren mediahuomion kohde.

Luther-säätiön omatoiminen piispanvihkimys maaliskuussa kiinnosti myös mediaa, sillä Säätiön nähtiin tekevän ratkaisevan irtioton evankelisluterilaisesta kirkosta. Matti Väisänen vihki myöhemmin syksyllä Säätiön palvelukseen omia pappeja.

Turun piispan vaali sen sijaan ei enää media jaksanut innostaa. Kaarlo Kallialan valinta oli jo etukäteen melko varma. 

Kysymys kirkon suhtautumisesta homoseksuaaleihin ja parisuhteensa rekisteröineiden liiton siunaamiseen puhutti verkossa, mediassa ja kirkolliskokouksessa. TV2:n Homoilta 12.10. käynnisti ennätysmäisen kirkosta eroamisen aallon.

Kirkolliskokous sai marraskuussa puserrettua päätöksen, jonka mukaan parisuhteensa rekisteröityjen kanssa ja heidän puolestaan voidaan rukoilla. 

Seurakuntavaalien ennakkohypetys ei kestänyt aivan vaaliuurnille saakka. Äänestysprosentti (17) nousi, mutta ei aivan niin paljon kuin moni uskoi.

Kirkon vuotta 2010 voi luonnehtia myös erilaisten vastakkainasettelujen, kahtiajakutumisten ja eriäänisyyden vuodeksi.

Niin ikään mennyt vuosi merkitsi sosiaalisen median lopullista läpimurtoa kirkon ympyröissä. Arkkipiispa Kari Mäkinen jopa arveli Kotimaan haastattelussa (23.12.2010), että sosiaalisen median nousu saattaa olla yhtä suuri murros kuin kirjapainotaito, joka edelsi uskonpuhdistusta.

Samaisessa Kotimaa haastattelussa arkkipiispa Kari Mäkinen sanoi myös: ”Oleellisinta tässäkin vuodessa on se, mikä ei ole muuttunut. Vuodesta toiseen ihmiselämän perusasiat pysyvät samoina. Syntymä, kuolema, ja siinä välissä toisen ihmisen tarve. Mitä noåpeampi muutos, sitä tärkeämpi on nähdä toistuvassa merkitys.”

(Kuva Irja Askolan piispanvihkimyksestä 12.9. Kuva: Olli Seppälä)

Edellinen artikkeliSKR:n rauhanpalkinto Ilkka Turkalle ja Iceheartsille
Seuraava artikkeliKotimaa24:n luetuimmat jutut käsittelivät homoseksuaalisuutta