Piispainkokous päättänee parisuhderukouksesta jo helmikuussa

Piispainkokous käsittelee jo helmikuisessa istunnossaan kirkolliskokouksen päätöstä, jonka mukaan piispainkokouksen on laadittava ohje rukoukseksi parisuhteensa rekisteröineiden puolesta ja heidän kanssaan. Asian vahvistaa Kotimaa24:lle piispainkokouksen sihteeri Jari Jolkkonen.

– Asialistalla ovat sekä rukousasia että rippisalaisuuden ja lastensuojelun yhteensovittaminen. Molemmissa pyritään päätöksentekoon, mutta jos ne eivät ole kypsiä, ne siirtyvät syksyn istuntoon.

Jolkkosen mukaan kirkolliskokouksen antamat raamit rukousohjeelle ovat kuitenkin niin selvät, että päätöstä voidaan odottaa jo helmikuussa – aivan viimeistään tämän vuoden kuluessa.

Kun piispainkokous on antanut rukousohjeen, se astuu todennäköisesti voimaan heti.

– Ei ole syytä voimaantulemisajalle.

Välttämättä piispainkokouksen ohjeeseen ei kuulu varsinainen rukous parisuhteen rekisteröineiden puolesta. Kyse on nimenomaan ohjeesta vapaamuotoisen rukouksen suorittamiseen.

– Ohjeessa voi olla tietyt periaatteet ja käytännöllisiä esimerkkejä. Olennaista on, että piispainkokous antaa ohjeen kirkolliskokouksen antamissa raameissa, Jolkkonen valottaa.

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen on tehnyt piispainkokoukselle aloitteen rippisalaisuuden ja lastensuojelun yhteensovittamiseksi. Siinä esitetään toimintaohjetta papeille ja lehtoreille siitä, miten he voivat työssään sovittaa yhteen rippisalaisuuden ja lastensuojelun vaatimukset. Tämä asia on hyvin monimutkainen, joten sen siirtyminen helmikuulta eteenpäin on todennäköisempää kuin rukousasian.

Aiemmin kahdesti vuodessa kokoontunut piispainkokous tihentää syksystä alkaen kokoustahtiaan. Sekä syksylle että vuoden 2012 keväällä on varattu kaksi kokousta.

Edellinen artikkeliRuokanen: Kirkolliskokouksen rukouspäätös riittävä eliniäksemme
Seuraava artikkeliPoutiainen etsii kolmatta tietä