Poutiainen etsii kolmatta tietä

Helsingin tuomiorovastin Matti Poutiaisen mukaan media on viime aikoina korostanut voimakkaasti, että kirkko olisi jakautunut liberaaleihin ja konservatiiveihin. Poutiainen kysyi Perusta-lehden teologisilla opintopäivillä Kauniaisissa, ollaanko kirkossa tämän asetelman vankeja, vai onko löydettävissä kolmas tie.

Poutiaisen mukaan konservatiivi-liberaali -jako alkoi näkyä mediassa arkkipiispanvaalissa ja jatkui Helsingin piispanvaalissa, jossa hän itsekin oli mukana,  ja myöhemmin kirkolliskokousta käsiteltäessä. Hän pohti Kauniaisissa liberaaliuden ja konservatiivisuuden hyviä puolia ja ongelmia.

Hän määritteli konservatiivisuuden jumalakeskeiseksi projektiksi. Liberaalius on ihmiskeskeinen, siinä tärkeää on ihmisen tapa kokea Jumalaa ja huoli lähimmäisestä.

Poutiaisen mukaan konservatiivisuuden vaarana on unohtaa se, että Jeesus tuli kokonaan ihmiseksi. Konservatiivinen kirkko on vaarassa eristäytyä yhteiskunnasta.

Liberaali projekti puolestaan etsii ihmisyyttä, ja Jeesus on esimerkki suvaitsevaisuudessa. Uhkana on unohtaa se, että Jeesuksen suurin haaste oli hänen persoonansa jumalallinen salaisuus. Kirkosta voi myös tulla hyväntekeväisyyslaitos, jos se sulautuu ympäröivään yhteiskuntaan.

Poutiainen ei antanut täysin suoraa vastausta siihen, mikä kolmas tie olisi. Hän kuienkin toivoo, että kaikki mahtuisivat samaan kirkkoon, uskon yhteydestä pidettäisiin kiinni ja sallittaisiin teologinen erilaisuus. Hänen mielestään kirkon ”konservatiivit” ja ”liberaalit” ovat poteroituneet.

– Enää ei kysytä, mitä toinen ajattelee, ja mitä hänellä olisi sanottavaa, hän valitti.

Poutiainen uskoo, että eri osapuolilla olisi toisilleen annettavaa ja poteroista pitäisi päästä ulos keskustelemaan.

Hän painotti voimakkaasti kirkon yhtenäisyyttä. Jos jokin joukko eroaisi kirkosta omaksi yhteisökseen, Poutainen uskoisi sen kuihtuvan pois. Niinpä on hyvä vaikuttaa kirkon sisällä.

Poutiainen esitti näkemyksiään Suomen Raamattuopiston Perustan teologisilla opintopäivillä paneelissa, jossa mukana olivat myös Teemu Laajasalo, Freja Häggblom, Keijo Rainerma, Miikka Ruokanen ja Timo Eskola. Puhetta johti Timo Junkkaala.

Edellinen artikkeliTeemu Laajasalo: Kirkon liberaalisiipi on suvaitsematon
Seuraava artikkeliKalliala vihitään piispaksi Turun tuomiokirkossa loppiaisena