JSN: ”Näin huijaat Eroa kirkosta -palvelua” jutussa ei moittimista

Julkisen sanan neuvosto katsoo vapauttavassa päätöksessään, että Etelä-Suomen Sanomien ”Näin huijaat Eroa kirkosta -palvelua”-juttu oli hyvän journalistisen tavan mukainen. Kantelun mukaan kirjoituksen sävy ja otsikko yllyttivät viranomaisen huijaamiseen.

ESS:in päätoimittaja Heikki Hakala katsoo vastineessaan, että jutussa ei kehoteta ihmisiä huijaamiseen. Siinä paljastetaan, että Eroa kirkosta -palvelun ylläpitäjät ovat oman palvelunsa osalta vakavalla tavalla laiminlyöneet mahdollisuuden siihen, että eroava henkilö ei voisi tehdä eroilmoitusta useampaan kertaan, mikä saattaa vääristää tietoa siitä, kuinka monta ihmistä tosiasiallisesti on kirkosta eronnut. Hakala huomauttaa myös, että sivusto ei ole viranomaisen ylläpitämä, joten siinäkään suhteessa ei ole mahdollista, että jutun perusteella voitaisiin huijata viranomaisia.

Julkisen sanan neuvoston päätöksen mukaan uutisessa julkaistut tiedot ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä ja koskevat isoa ihmisjoukkoa. Vaikka otsikko ei kerro täsmällisesti jutun sisältöä, niin lukijalle ei kuitenkaan voi syntyä itse jutun luettuaan väärää käsitystä. Kirjoitus ei siis JSN:n mukaan ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Katso myös:

ESS:in kirkosta eroamisjutusta kantelu

HBL: Piispa yritettiin erottaa kirkosta

Edellinen artikkeliJärvenpään seurakunnan rakenteilla oleva kerhotalo yritettiin tuhota
Seuraava artikkeliKonservatiivit etsivät paikkaa kirkossa