”Klassinen kristinusko” on tuore Amerikan herkku

Käsite ”klassinen kristinusko” on melko tuore Amerikan-herkku, määrittelee  ekumeniikan professori Risto Saarinen Helsingin yliopistosta. Kirkko ja kaupungissa haastatellulla Saarisella on vahva käsitys, että Suomessa käsitteen teki tunnetuksi piispa Eero Huovinen 1990-luvulla.

Termin keskeinen lanseeraaja on metodistiprofessori Thomas Oden, jonka kolmiosaisen dogmatiikan yhteisniteen nimikin on Classic Christianity. Kirjassaan Oden erottelee uus- ja vanhapuhdasoppiset. Klassisena kristinuskona hän pitää vain jälkimmäistä.

Odenin mukaan vanhapuhdasoppisuuden tavoitteena ei ole edes yrittää ratkaista kirkon opilla tämän päivän ongelmia. Vanhapuhdasoppisuuden vastakohtana Oden näkee historiattoman uuspuhdasoppisuuden. Se on leimallisesti protestanttista ja kriittistä ortodoksista ja katolista kirkkoa kohtaan.

 – On siis nostalginen tapa elää puhdasoppisena ja jyrkkä tapa elää puhdasoppisena. Nämä kaksi menevät elävässä elämässä helposti sekaisin, koska molemmat vierastavat uusia ilmiöitä, vaikkakin osin eri syistä, Risto Saarinen sanoo.

Lue Kirkko ja kaupungin artikkeli kokonaisuudessaan

Edellinen artikkeliSanomalehtiä lukevat nuoret aikovat äänestää
Seuraava artikkeliTemppeliherrat tukee Saapasta