Pohjolan säätiö-määräys peruttu – Pöyhtärille ero

Oulun tuomiokapituli on peruuttanut pastori Juhana Pohjolalle vuonna 1999 antamansa määräyksen toimia Luther-säätiön palveluksessa. Oulun Karjasillan papille Vesa Pöyhtärille myönnettiin ero kappalaisen virasta.

Tuomiokapituli katsoi, että Pohjolan toiminta Luther-säätiön palveluksessa on aiheuttanut epäselvyyksiä kirkon piirissä. Oulun hiippakunnan lakimiesasessorin Osmo Rahjan mukaan tällaista toimintaa on ollut muun muassa osallistuminen Luther-säätiössä toimivan Matti Väisäsen ”jota-jotkut-ovat-nimittäneet-piispanvihkimykseen”.

Pohjolan pappisvirka säilyy. Päätös tarkoittaa sitä, että jatkossa hänen työstään Luther-säätiössä ei kerry enää työkokemusta, joka voitaisiin laskea seurakuntapapin työn veroiseksi esimerkiksi, jos hän hakisi virkaa jostakin seurakunnasta. Pohjola myös menettää neljän vuoden kuluttua päätöksestä pappeuden perusteellla syntyvän äänioikeutensa kirkollisissa vaaleissa.

Oulun Karjasillan kappalaiselle Vesa Pöyhtärille on myönnetty hänen omasta pyynnöstään ero kappalaisen virasta. Pöyhtäri kertoi eilen Kotimaa24:lle siirtyvänsä papiksi Lähetysyhdistys Rauhan Sanan palvelukseen.

Kuripitotoimet ja oikeusasteet läpikäynyt Pöyhtäri oli ollut erotettuna virantoimituksesta 1.6.2010 – 31.1.2011. Kurinpito johtui Pöyhtärin kieltäytymisestä yhteistyöstä naispappien kanssa.

Pöyhtäri koskeva päätös tehtiin tänään, Pohjolaa koskenut päätös jo 11.1. kapitulin istunnossa.

(Etusivun kuvassa pastori Juhana Pohjola)

Lue myös: Kapituli: Juhana Pohjola voi toimia pappina

Vesa Pöyhtäri eroaa kappalaisen virasta

Edellinen artikkeliKirkkoon kuuluu 78,2 prosenttia suomalaisista
Seuraava artikkeliVapaa-ajattelijat erimielisiä elämänkatsomustiedon opetuksesta