Kirkkohallitus mukana tukemassa alkoholin mielikuvamainonnan kieltoa

Eilen julkistetussa monien eri järjestöjen ”lasten ja nuorten hallitusohjelmassa” vaaditaan muun muassa alkoholin mielikuvamainonnan kieltoa ja vähittäiskaupassa myytävän keskioluen miedontamista. Allekirjoittajalistassa on kirkkohallitus.

Lapsiasiavaltuutetun johdolla tehdyissä teeseissä pyydetään tulevaa hallitusta ehkäisemään monin tavoin lasten ja nuorten eriarvoistumista. Alkoholihaittojen ehkäisy on vain yksi osa kokonaisuutta.

Suomessa on käyty pitkään debattia alkoholin mielikuvamainonnasta. Terveys- ja sosiaalialan järjestöt ovat vaatineet sen kieltoa. Kirkko ei suoranaisesti ole lähtenyt päivänpolttavaan keskusteluun mukaan. Nyt kirkkohallitus on kuitenkin yhtenä allekirjoittajana paperissa, jossa vaaditaan selkein sanoin alkoholin mielikuvamainonnan kieltoa.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo, ajaako kirkko nyt alkoholin mielikuvamainonnan kieltoa ja esimerkiksi vähittäiskaupassa myytävän keskioluen miedontamista?

– Tässä on erotettava kaksi tasoa. Kirkkohallituksen täysistunnossa on päätetty kirkon omat hallitusohjelmatavoitteet, ja ne olivat kirkon virallisia kannanottoja. Sen sijaan ”lasten ja nuorten hallitusohjelmassa” on oltu yhtenä toimijana verkostossa. Ne eivät ole samassa mielessä kirkon virallinen kanta kuin omat hallitusohjelmatavoitteemme. Toisaalta lasten ja nuorten ohjelman tavoitteissa ei ole mitään kirkon arvojen vastaista, vaan voimme olla edistämässä asioita. Pidän erittäin hyvänä, että olemme hyvin verkostoituneet tähän kuvioon. Tavoite saada alkoholihaitat kuriin on kirkon arvojen mukainen.

– Taustallahan on myös yli sadan kansanedustajan aloite alkoholin mielikuvamainonnan kieltämiseksi. Yhteiskunnassa on laaja konsensus asiasta, ja kirkko voi hyvin olla tässä rintamassa mukana.

Miksei kirkkohallitus ole lähtenyt itsenäisesti aiemmin vastustamaan alkoholin mielikuvamainontaa?

– Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Onko niin, että se on jäänyt muiden tärkeiden asioiden varjoon. Hienoa, että ollaan nyt tässä mukana. Nyt asia tuli ajankohtaiseksi. Lasten ja nuorten hallitusohjelman laatinut joukko on hyvin edustava. On hyvä, että kirkko voi olla tässä asiassa esimerkiksi lapsiasiavaltuutetun ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton rinnalla mukana.

Jos kadunmies nyt sanoo, että kirkko vaatii nykyistä miedompaa keskiolutta ja alkoholin mielikuvamainonnan kieltoa, onko hän oikeassa?

– Kirkolla ei ole virallista päätöstä tästä asiasta niin kuin sanoin. Uskon, että kirkossa on laaja yhteisymmärrys, että alkoholin mielikuvamainonta on suuri yhteiskunnallinen ongelma ja että jotain radikaaliakin pitää tehdä. Yhteisymmärrys ei ole varmaankaan sataprosenttinen, mutta se on laaja.

Lue myös: Järjestöt laativat lasten ja nuorten hallitusohjelman

Tutustu lasten ja nuorten hallitusohjelmaan

Kirkko ajaa hallitusohjelmaan tuloerojen kaventamista

Edellinen artikkeliLähetysseura mukana vetoamassa vapaaehtoisuuden puolesta
Seuraava artikkeliHessenin osavaltio kielsi burkat julkisen sektorin työpaikoilla