”Hämäryys uskon perusteissa” huolettaa herätysjärjestöjä

En ole koskaan aiemmin kuullut kirkon johdosta niin epäselviä lausumia opillisista kysymyksistä, kuin viime vuoden piispanvaaleja edeltäneissä haastatteluissa, sanoo Suomen Raamattuopiston (SRO) toiminnanjohtaja Timo Junkkaala. Uskon perusteita koskeva hämmennys on yhtenä syynä, kun SRO ja neljä muuta kirkollista järjestöä kokoontuvat Lahdessa maaliskuussa Kirkkokansan raamattupäivään.

Tapahtuma on Junkkaalan mukaan saanut alkunsa kirkon ja yhteiskunnan viimeaikaisen murroksen herättämistä kysymyksistä.
– Viime vuoden aikana on kirkossa tapahtunut sen verran isoja asioita. Hämmennystä ja hajaannusta tuntuu olevan kirkon johdossakin. Ääni ei ole selkeä.
Junkkaala mainitsee huolenaiheeksi piispanvaaleissa käydyn uskontunnustuskeskustelun ohella myös kirkolliskokouksen viimesyksyisen parisuhdelakikannanoton. Yhteiskunnassa järjestöjä huolettavat muun muassa kirkosta eroamiset ja uusateismin nousu. Erityisesti huolettaa kirkko.
– Suhtautuminen uskontunnustukseen tuntuu olevan toisenlaista kuin aiemmin. Ennen uskontunnustus oli yksiselitteisen iloinen asia. Nyt herätetään kysymys, ovatko uskontunnustuksessa mainitut asiat todella tapahtuneet vai onko kyse vain runollisesta uskonnollisesta kielestä. Ajatellaan, että yhdymme mielellämme perinteiseen uskontunnustukseen, mutta se ei tarkoita, että siihen tarvitsee välttämättä uskoa. Aiemmin tällaiset ajatukset ovat tulleet kirkon ulkopuolelta, Junkkaala sanoo.
Hän ihmettelee myös piispakunnan lisääntyneitä julkisia erimielisyyksiä.
– Ihan selvä muutos tässä on tapahtunut. Koskaan ennen ei ole piispakunta julkaissut sellaista kirjaa, josta osa piispoista jää pois. Jos erimielisyyttä on aiemmin ollut, se on osattu peittää. On aika erikoinen tilanne, jos keskeisistä opillisista ja eettisistä kysymyksistä joudutaan äänestämään.
Silloinen Turun piispa Kari Mäkinen ja Kuopion piispa Wille Riekkinen jäivät pois keväällä 2008 julkaistusta piispojen perhe- ja seksuaalietiikkaa käsittelevästä kirjasta Rakkauden lahja.
Lahden Ristinkirkossa 12.3. järjestettävään Kirkkokansan raamattupäivään osallistuvat SRO:n ohella Kylväjä, Kansanlähetys, OPKO, Radiolähetysjärjestö Sanansaattajat. Tapaamisen isäntänä toimii Keski-Lahden seurakunta.

Edellinen artikkeliSuomessa elää 33 sääntökuntamaallikkoa
Seuraava artikkeliNuoret tekevät raittiuslupauksia Sievissä