Diakonaatti pulpahtaa jälleen keskusteluun

Pitkään kirkossa vellonut diakonaattikeskustelu on jälleen pääsemässä vauhtiin. Diakonaatilla viitataan pappisvirasta erilliseen vihkimysvirkaan. Kirkkohallitus käsittelee asiaa tiistaina ja pyrkii saattamaan sen eteenpäin kirkolliskokouksen käsittelyyn.

Kirkkohallituksessa päätöksenteon pohjalla on aiempaan mietintöön ja lausuntoihin perustuva Diakonaattityöryhmä 2010:n esitys. Siinä ehdotetaan kirkkolakiin ja -järjestykseen säännöksiä diakonaatista, joka olisi kirkossa kristilliseen sanomaan perustuvia julistus-, kasvatus- ja palvelutehtäviä varten ja johon kutsutaan ja vihitään. Kyseessä olisi pappisvirasta erillinen vihkimysvirka.

Diakonaattiin voitaisiin vihkiä henkilö, jolla on koulutus seurakunnan lehtorin, kanttorin, diakoniatyöntekijän, nuorisotyönohjaajan, lähetyssihteerin, lapsityönohjaajan tai lapsityönjohtajan virkaan ja joka on diakonaatin alaan kuuluvassa tehtävässä virka- tai työsuhteessa seurakuntaan, seurakuntayhtymään, kirkkohallitukseen, tuomiokapituliin, kirkon lähetysjärjestöön tai kirkkojärjestyksessä tarkoitettuun muuhun kristilliseen yhteisöön. Vuoden 2008 Diakoninvirka-mietinnöstä poiketen vihkimys ei olisi kelpoisuusehto diakonaattiin kuuluviin virkoihin.

Vihittäväksi hyväksymisestä päättäisivät piispa ja tuomiokapituli. Vihkimys diakonaattiin antaisi vihitylle laajemmat hengelliset oikeudet kuin hänellä on kirkon jäsenenä. Hän saisi oikeuden kirkkoherran luvalla saarnata jumalanpalveluksessa sekä hoitaa sanajumalanpalveluksia ja muuta jumalanpalveluselämää omalla työalallaan. Lisäksi diakonaattiin vihityllä henkilöllä olisi pysyvä oikeus avustaa ehtoollisen jakamisessa.

Edellinen artikkeliMarkku Koivisto kutsuttiin puhumaan eduskunnan Kansalaisinfoon
Seuraava artikkeli”Waparileaks” avaa vapaa-ajattelun lähihistoriaa