MLL: Lapset salaavat yksinäisyytensä aikuisilta

Ryhmän ulkopuolelle jäävät lapset ja nuoret tuntevat häpeää yksinäisyydestään eivätkä kerro asiasta edes lähimmille aikuisille, kertoo Mannerheimin lastensuojeluliitto. Lapset eivät myöskään usko, että aikuiset voivat heitä auttaa. MLL julkaisi Lasten ja nuorten puhelimen ja netin vuosiraportin 2010 tällä viikolla.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimessa 10 prosenttia kaikista keskusteluista liittyy yksinäisyyteen.
MLL:n Lasten ja nuorten puhelimen ja netin vapaaehtoiset päivystäjät vastasivat vuonna 2010 yli 43 000 yhteydenottoon eri -ikäisiltä lapsilta ja nuorilta. Aikaisempiin vuosiin verrattuna puheluiden kestot ovat pidentyneet. Eniten puhelimeen soittavat 12-14-vuotiaat lapset.
MLL:n mukaan yksinäisyys satuttaa kaikenikäisiä lapsia. Alakoululaisille yksinäisyys merkitsee yksinäisiä välitunteja ja iltapäiviä. Heitä ei oteta mukaan leikkeihin, heitä ei kutsuta syntymäpäiville tai huolita pariksi ryhmätöitä tehdessä.
Murrosiässä kavereilla on entistäkin suurempi merkitys nuoren itsetunnolle. Tytöillä yksinäisyyden kokemuksiin liittyy masennuksen ja ahdistuneisuuden tunteita. Pojilla puolestaan yksinäisyyden kokemukset liittyvät usein kiusaamiseen.
– Erityisesti 15-17 -vuotiaiden yhteydenotoissa kuulee sen, kuinka se satuttaa, kun ei ole kavereita, keiden kanssa jakaa pettymykset ja ilonaiheet. Yksinäisyys alkaa muokata minäkuvaa sekä käsitystä koko maailmasta, kertoo Lasten ja nuorten puhelimen ja netin päällikkö Tatjana Pajamäki-Alasara.
Syksyllä 2010 Lasten ja nuorten puhelin aloitti kahdenkeskeiset chat-keskustelut nuorten kanssa IRC-Gallerian MLL Chat -yhteisössä. Chatteja järjestetään maanantaisin parillisina viikkoina, kello 17-19. Chat-keskustelut ovat kahdenkeskeisiä, nimettömiä ja luottamuksellisia.

Lasten ja nuorten puhelin on suomenkielinen, valtakunnallinen, yksinomaan lapsille ja nuorille tarkoitettu auttava puhelin. Vapaaehtoiset päivystäjät vastaavat numerossa 116 111 arkipäivisin kello 14-20 ja viikonloppuisin kello 17-20. Juhlapyhinä päivystetään kello 14 – 17. Lasten ja nuorten puhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä. Puhelimeen voi soittaa nimettömästi. Puhelu on lapselle maksuton ja luottamuksellinen.

Lasten ja nuorten nettiin lapset voivat kirjoittaa nimettömän, luottamuksellisen kirjeen aikuiselle. Kirjeisiin luvataan vastata kahden viikon kuluessa, käytännössä lapset ja nuoret saavat vastauksen muutamassa päivässä.

Lasten ja nuorten chat-keskusteluita käydään joka maanantai parillisina viikkoina IRC-Gallergian MLL Chat-yhteisössä kello 17-19. Chatti on kahdenkeskeinen, nimetön ja luottamuksellinen.

Edellinen artikkeliHelsingin NMKY kritisoi seurakunnan tiedottamista
Seuraava artikkeliTuore lehti pyrkii rikastuttamaan jumalanpalveluselämää