Ydinpappi tiukkana: Työntekijöistä ei saa tulla ”ydinjätettä”

Olkiluodon kolmosreaktorin rakennustyömaalla työskentelevä luterilaisen kirkon ja Teollisuuden Voiman kutsuma työmaapastori Sakari Leppänen ottaa voimakkaasti kantaa rakennustyömaan alihankkijayritysten työntekijöiden palkkaukseen, josta on tullut työnantajan ja ammattiliittojen kiistakapula.

Metalliliitto on uhannut Olkiluodon ydinvoimalatyömaata painostustoimilla, joihin muutama muu ammattiliitto saattaa yhtyä. Metalliliitto odottelee työsuojelupiirin tarkastusraportin valmistumista. Kiistan ytimessä on ydinvoimalan rakennustyömaalla alihankkijana toimiva puolalaisyritys ja sen palkkarästit. Metalliliitossa katsotaan, ettei yritys noudata maamme työehtosopimuksia ja lakia. Liitto syyttää asiasta ydinvoimalatyömaan pääurakoitsijaa Arevaa ja työn tilaajaa Teollisuuden Voimaa. Arevasta ja alihankkijafirmasta on kommentoitu julkisuuteen, ettei suuria ongelmia ole.

Myös muiden alihankkijoiden vastaavista ongelmista on ollut väitteitä.

Eurajoen Olkiluodossa työskentelevä työmaapappi Sakari Leppänen puhuu ”luikurifirmoista”. Hänen käsityksensä on, että kaikilta osin työmaalla ei tienata Suomen lainsäädännön mukaisia palkkoja ja päivärahoja.

– Kirkon ja työntekijäjärjestöjen yhteinen etu on, ettei ihmisiä väärinkäytetä. Heistä ei saa tulla ydinjätettä meillä Suomessa. Täällä ei voida työskennellä viiden euron tuntipalkalla, kun ammattimiehen tuntipalkan pitäisi käsitykseni mukaan olla 12-16 euroa, Leppänen lataa.

Hän toteaa, että paitsi työntekijöiden lähtömaissa, myös ydinvoimalan portilla pitäisi katsoa, että työhön tuleville työntekijöillä on palkat, terveydenhuolto ja kaikki muut asiat kunnossa.

– Tilaajavastuulaki pitäisi ulottaa koko ketjuun ronskisti. Kun tulet tänne töihin, pitäisi heti alkaa maksaa veroja maahan, johon tulee töihin. Sitten eri maiden verotoimistot voisivat jakaa potin sinne minne se kuuluu. Nykykäytännöt sallivat sen, että luikurifirmat, välitysfirmat vetävät siivut välistä. Tämä on ihan yleistä Suomen maassa, mutta on ihmetyksen aihe, että tätä voi tapahtua Olkiluodossakin, Leppänen väittää.

Lue huomenna 24.3. ilmestyvästä Kotimaasta, mitä ydinpappi Sakari Leppänen ajattelee muun muassa ydinvoimaloiden turvallisuudesta Japanin ydinonnettomuuden jälkeen. Leppänen on Kotimaan Viikon henkilö.

Edellinen artikkeliPaastovinkki 13 /40 – Ulla Karvo: Avantoon voi jäädä koukkuun
Seuraava artikkeliÄlä alistu! -kampanjan jatkoa pohditaan