”Emme ole eheytymisristiretkellä”

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen toiminnanjohtaja Lasse Nikkarikoski pitää tässä vaiheessa turhana keskustelua siitä, olisiko kohua herättänyttä Älä alistu! -kampanjaa pitänyt käynnistää. Hän ja Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Timo Rämä antavat tuen nuorten kampanjalle.

Sekä Nikkarikoski että Rämä kertovat tienneensä kampanjasta etukäteen. He toteavat, että kyse on nuorten järjestämästä kampanjasta. Nikkarikoski hämmästelee siitä syntyneen keskustelun voimakkuutta ja sitä, että se on koettu muun muassa vihakampanjaksi.

– Emme voi vetäytyä tai sanoa, että kampanja olisi Sleyhyn nähden jotakin erillistä emmekä haluakaan vetäytyä. Olen hämmästynyt, kuinka voimakkaalla tunteella tämä on otettu vastaan. Kampanja on nuorten ääni, jossa halutaan auttaa ja tukea niitä, jotka kamppailevat seksuaali- ja kasvukysymysten kanssa, Nikkarikoski sanoo.

– Uutisten jälkeen kampanjamateriaalin tutustuttuani olen ihmeissäni, että asia saa näin valtavan julkisuuden. Annan omalta puolelta täyden tuen kampanjalle. En näe mitään ristiriitaa sen välillä, miten olen ymmärtänyt kirkon kannanottoja aina viime vuoden alkuun saakka. Tämä on ihan linjassa siihen astisen kanssa. On ollut selkeä kirkon näkemys, että homoseksuaaliselle taipumukselle ei voi mitään, jokaisella ihmisellä on yhtenäinen ihmisarvo, mutta homoseksuaalinen käyttäytyminen ei ole hyväksyttävää, Rämä sanoo.

– Kun on nimenomaan nuorten kampanjasta kyse, ja nuoret etsivät seksuaalista identiteettiään, pitää olla oikeus käydä keskustelua ja nuorella on oikeus muuttua. Median ja kirkon tulkinta on liian yksipuoleinen, täytyisi olla liikkumavaraa enemmän. Missään tapauksessa kampanjassa ei ole kyse siitä, että jotakin ihmisryhmää ollaan painamassa ja halveksimassa, hän jatkaa.

”Jumala voi ihmiselämässä tehdä monenlaisia”

Nikkarikosken mukaan Sley sinänsä ei ole luomassa minkäänlaista eheytymisteologiaa.

– Jumala voi ihmiselämässä tehdä monenlaisia. Sen tiedämme, että jotkut ovat muuttuneet, siitä meillä on myös, voisiko sanoa, todennettua tietoa. Jotkut kipuilevat seksuaalisuutensa kanssa, joidenkin kohdalla on tapahtunut jotain, joidenkin ei. Emme me millään eheytymisristiretkellä tässä ole, Nikkarikoski sanoo.

Ymmärtääkö hän lainkaan, että kampanja on koettu myös vihakampanjana?

– Kenenkään kokemusta emme voi kiistää, jos joku sanoo kokevansa näin. Oleellista ja tärkeää on, että voimme sanoa asioita ääneen ja myös keskustella siitä, mitä Jumalan sana meille välittää. Oleellisin on se, että meidät on kutsuttu Jumalan kämmenelle elämään omine kipuinemme. Kampanjan esimerkkihenkilön Annin kipu oli yksi, hän sai löytää joihinkin kipuihin ratkaisut.  Pääviesti kuitenkin kaikille on, että olemme Jumalan suurella kämmenellä.

Kampanjan seurauksena kirkosta eroaminen on taas kiihtynyt.

– Kyllä minä henkilökohtaisesti sitä murheellisena pidän. Ei kukaan tällaiseen varmasti ole ollut pienemmiltäkään määrin tähtäämässä. Mutta mistä ja miten voidaan keskustella, jos tulee näin rajuja ratkaisuja? Nikkarikoski sanoo.

Hänen mielestään on turha keskustella, käynnistettäisiinkö kampanjaa enää, jos seuraukset olisi tiedetty.

– Turha tämmöisistä on keskustella. Olisimmeko rakentaneet Japaniin ydinvoimaloita? Aina on tärkeää, osaammeko viestiä oikein ja osataanko ymmärtää oikein. Ehkä tätä keskustelua piti käydä. Kenenkään ihmisarvoa emme voi emmekä saa riistää. Tässä on yhdestä puheenvuorosta tässä teemassa kyse, Nikkarikoski sanoo.


Selvitys: ”Jokaisen oikeutta toimia omantuntonsa pohjalta kunnioitetaan”

Kristillinen nuortenmedia Nuotta aloitti yhteistyössä Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) Nuorisotyön, Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen (SEKL) Nuorten maailman, Opiskelija- ja Koululaislähetyksen (OPKO), Suomen Luther-säätiön, Suomen Raamattuopiston (SRO) Nuorisotyön sekä Patmos Lähetyssäätiön kanssa Älä alistu! -mediakampanjan. Kirkkohallitus ei ole kampanjassa mukana.

Homot ja lesbot ovat täysivaltaisia kirkon jäseniä ja tervetulleita kirkkoon ilman mitään muuttumisvelvoitetta tai -painetta, piispa Irja Askola totesi eilen Kotimaa24:lle. Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi kirkon tiedotuskeskukselle, ettei Älä alistu! ole kirkon kampanja. Hänen mukaansa homoseksuaalit ovat Jumalan luomia juuri sellaisina kuin ovat ja heillä on oikeus rakkauteen, läheisyyteen ja lämpöön.

Piispainkokouksen selvityksessä
Parisuhdelain seuraukset kirkossa 2010 ”kirkko liittyy käsitykseen kaikkien ihmisten ihmisarvosta”. Sen mukaan täysi ihmisyys ei riipu esimerkiksi sukupuolisesta suuntautumisesta tai perhemuodosta. ”Jokaisella ihmisellä on arvo ja häntä on kohdeltava inhimillisesti, koska hän on Jumalan luoma. Kirkko kutsuu hengelliseen yhteyteensä kaikkia ihmisiä. Kirkossa on tilaa perheille, yksineläville, eronneille ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville. Kaikkiin ihmisiin on suhtauduttava avoimesti ja heitä on kohdeltava kunnioittavasti. Homoseksuaalien loukkaaminen sanoin tai teoin on vastoin lähimmäisen rakkauden periaatetta”.

”Osa homoseksuaaleista pitää omantuntonsa pohjalta oikeana elää sitoutumiseen perustuvassa ja yhteiskunnan vahvistamassa parisuhteessa. Osa pitää oikeana elää pidättyvyydessä. Jotkut tahtovat pyrkiä vapaaehtoisen terapian ja sitoutuneen vertaistuen avulla sisäiseen muutosprosessiin. Tärkeää on, että ketään ei leimata eikä eristetä, vaan jokaisen oikeutta toimia omantuntonsa pohjalta kunnioitetaan”, selvityksessä todetaan.

Edellinen artikkeliMurretarinat valtaavat Agricolan kirkon
Seuraava artikkeliEheytymiskampanja politisoitui