Sleyn erillismessuja Espoossa – moniäänisyyttä vai syrjintää?

”Espoonlahden seurakunta on avannut Iivisniemen kappelin Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) messuille, joita seurakunnan palstalla Essessä kutsutaan ´Sleyn messuiksi´. Sleyn käytännön mukaisesti vain miehet voivat toimia saarnaajina ja liturgeina noissa messuissa”, kirjoittaa seurakuntalainen Markku Kilpiö

Esse-lehdessä (7.4.,sivu 5)
ja kysyy, miten tämä on mahdollista? Kilpiön mielestä messut eristävät seurakuntalaisia toisistaan.

Espoonlahden seurakunnan kirkkoherra Jouni Turtiainen selittää kuviota Kotimaa24:lle.

– Peräänkuulutan kirkon aitoa moniäänisyyttä, erilaisuuden sietokykyä ja rakkautta toisella tavalla ajattelevia kohtaan. Voisimmeko olla suvaitsevaisia muillekin vähemmistöille kuin niille, jotka ovat olleet viime aikoina otsikoissa – vaikka tämä ei hirveän mediaseksikästä olekaan, Turtiainen sanoo.

Hänen mukaansa seurakunnassa palvellaan tasapuolisesti eri liikkeitä. Myös muiden herätysliikkeiden edustajat ovat voineet järjestää seurakunnan tiloissa omia messujaan. Kun Sley kysyi messutilaa, kirkkoherra ei edes keskustellut heidän edustajiensa kanssa virkakysymyksestä. Turtiainen sanoo, ettei hän nähnyt virkakysymyksestä keskustelua tarpeelliseksi, koska hän tietää Sleyn kannan.

– Me annamme tilat, he käyttävät oman järjestönsä työntekijöitä. Annamme myös muille herätysliikkeille tiloja. Kun he ovat meidän kirkon lähetysjärjestönä tai herätysliikkeenä liikkeellä, luotamme että he tietävät, miten toimitaan. Sen olen sopinut Sleyn kanssa, että ehtoollispöytä on kaikille avoin, Turtiainen sanoo.

Konservatiiveja ei voi vaientaa

Turtiaisen mukaan Iivisniemen kappelin kohdalla ei voi edes puhua erillismessuista tai sukupuoliperusteisista työvuorojärjestelyistä, koska jumalanpalveluksen toimittavat Sleyn papit. Turtiaisen mukaan työvuoroja ei järjestellä myöskään siksi, että pappien työvuorolistat tehdään seurakunnassa vain Espoonlahden kirkkoon ja Soukan kappelille.

Jos Sley haluaa, se voi kutsua seurakunnan papin vieraaksi. Turtiainen toimitti messun Iivisniemessä 27.3. Marian päivänä.

– Emme me muillekaan järjestöille lähde sanomaan, keitä pitäisi kutsua puhujiksi.

Turtiaisen mukaan seurakunnan johtoryhmä on asettunut yksimielisesti tukemaan Sleyn messuja.

– Pappeinkokouksessa taas todettiin, että parempi, että Sley järjestää omat tilaisuudet siellä, missä ei ole seurakunnan messuja. Emme halunneet Hyvinkään tapauksen toistuvan, Turtiainen sanoo ja viittaa viime vuonna annettuun korkeimman oikeuden päätökseen, jossa miespappi tuomittiin naispapin syrjinnästä.

Turtiaisen mukaan kukaan seurakunnan papeista ei ole tullut kertomaan hänelle, että Sleyn messujen salliminen olisi huono päätös.

Turtiainen vetoaa myös siihen, että esimerkiksi arkkipiispa on peräänkuuluttanut moniäänistä ja -kasvoista kirkkoa. Yhtä lailla hän vetoaa piispojen ja herätysliikejohtajien vuoden 2009 tahdonilmaisuun, jolla etsittiin kirkon ja herätysliikkeiden yhteyttä. Turtiaisen mukaan kirkon konservatiiveja ja heidän puolustajiaan ei voi vaientaa, jotta kirkossa voidaan puhua aidosti moniäänisyydestä.

– Minä naispapit hyväksyvänä ja naispapin kanssa avioliitossa olevana en näe seurakuntani toimintaa ongelmalliseksi, Turtiainen sanoo.

Kysyimme, voisiko Sleykin

– Messut ovat olleet hyvin avointa toimintaa. Seurakunta on itse omissa ilmoituksissaan mainostanut tätä Esse-lehdessä, Sleyn Espoon ja Kauniaisten osaston puheenjohtaja Hannu Keskitalo kertoo. Messuja on noin pari kertaa kuussa.

Sleyn Suur-Helsingin piirin piirivastaava Teemu Haataja toteaa, ettei Sley on sopinut messuista täydessä yhteistyössä seurakunnan kanssa eikä pyri minkäänlaiseen provokaatioon. He ovat kysyneet seurakunnalta tilaa, mihin on suostuttu. Virkakysymyksestä ei ole edes keskusteltu.

– Kirkkoherra sanoi, että voitte toimia omien periaatteiden mukaisesti. Hän sanoi sen oma-aloitteisesti. Olemme toimineet niin korrektisti Espoonlahden seurakuntaa kohtaan kuin mahdollista, Haataja painottaa.

Iivisniemen messut ovat Sleyn Suur-Helsingin piirin toimintaa kuten Helsingin Pyhän sydämen kappelinkin messut. Pyhän sydämen kappelin pappina toimiva Haataja on tyytyväinen, että Iivisniemeen on saatu uusi messutila, koska Pyhän sydämen kappelin messut ovat tupaten täynnä ja ehtoollinenkin kestää miltei puoli tuntia. Nyt espoolaisilla on lyhyt matka messuun.

– Idea kysyä Iivisniemen kappelia lähti siitä, että siellä on messuja eri järjestöillä. Kysyimme, että voisiko sleykin, Haataja sanoo.

Espoon seurakuntien kirkkoherrojen neuvottelun puheenjohtaja, lääninrovasti Salla-Maria Viitapohja sanoo, että Espoon kirkkoherrat eivät ole keskustelleet Iivisniemen messuista. Hänen mukaansa on mahdollista, että asiasta keskustellaan.

– Kommentoidaan, jos keskustellaan, Viitapohja sanoo.

Edellinen artikkeliPiispa Munib Younanille Pyhän Henrikin risti
Seuraava artikkeliMiljoonien seuraama intialaisguru toipuu sairaalassa