Espoon piispapeli on jo täydessä vauhdissa

Espoon piispanvaalin asetelmat ovat alkaneet jo rakentua. Espoon nykyinen piispa Mikko Heikka jää eläkkeelle ensi vuonna 1.2. alkaen. Kotimaa24:n hiippakunnasta saamien tietojen mukaan äänioikeutettuja on jo alustavasti alkanut asettua potentiaalisten ehdokkaiden taakse, vaikkei Espoon piispanvaalin aikataulutkaan ole vielä täysin tiedossa.

Kotimaa24:n tietojen mukaan joukko arvovaltaisiakin hiippakunnan henkilöitä toivoisi piispaehdokkaaksi Seinäjoen seurakunnan kirkkoherraa Tapio Luomaa. Hänen vahvuutenaan pidettäisiin muun muassa sitä, että hän voisi ulkopuolelta tulevana olla yhdistävä henkilö Espoon ja toisaalta hiippakunnan muiden osien välillä. Luoma on tehnyt koko pappisuransa Etelä-Pohjanmaalla.

Vahvana ehdokkaana pidetään tällä hetkellä myös Espoon Leppävaaran seurakunnan kirkkoherraa Kalervo Saloa. Kotimaa24:n tietojen mukaan Saloa ja Luomaa on jopa haastateltu – toiset puhuvat epävirallisista keskusteluista – heidän kannoistaan ja ajatuksistaan piispan viran hoitamisesta. Joidenkin tietojen mukaan Luoma olisi saamassa tässä kuviossa tällä hetkellä Saloa laajempaa tukea. Haastattelijoina tai keskustelijoina on ilmeisesti ollut ainakin joitakin työntekijöitä hiippakunnan huipulta. Mukana olleiksi väitetyt ovat haluttomia kommentoimaan asiaa.

Myös arkkipiispanvaalissa niukasti hävinneen professori Miikka Ruokasen nimi on ollut esillä vaalikuvioissa. Kotimaa24 ei tavoittanut Ruokasta, mutta hiippakunnasta tulleiden tietojen mukaan Ruokasta olisi kyselty vaaliin mukaan.

Tuomiorovasti Kujanpää ei ole käytettävissä

Seinäjoen kirkkoherra Tapio Luoma vahvistaa Kotimaa24:lle, että häneen on oltu piispanvaalin osalta yhteydessä. Luoma myös vahvistaa, että häntä on haastateltu. Luoma toteaa, että hän on vaaliin käytettävissä, jos häntä päädytään pyytämään mukaan. Myös Kalervo Salon mukaan pitää paikkansa, että häntä ja Luomaa on haastateltu. Salo ei ota suoraan kantaa suostumiseensa ehdokkaaksi, mutta hän kertoo seuraavansa vaaliasetelmien kehittymistä.

Yksi vahva nimi, Espoon tuomiorovasti Antti Kujanpää ei ole käytettävissä piispaehdokkaaksi.

– Olen nykyiseen työpaikkaani tavattoman tyytyväinen, Kujanpää kertoo Kotimaa24:lle.

Kujanpää tuntuu olevan tietoinen Salo-Luoma-kuviosta, mutta hän toteaa, että hänen asemassaan hän ei aio asettua julkisesti kenenkään taakse.

Muista potentiaalisista piispaehdokkaista Kauniaisten suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Mauri Vihko ei ole lähdössä ehdokkaaksi.

– Lähtökohtaisesti en ole mukana, toteaa puolestaan hiippakuntadekaani Kai Peltonen.

Helsingin piispan Irja Askolan teologinen erityisavustaja Päivi Linnoinen siteeraa Helsingin piispanvaalissa aiemmin esiintynyttä kirkkoherraa Hannu Vapaavuorta ja toteaa, että jos vakavasti kysytään, vakavasti harkitaan. Linnoinen sanoo, että naisia tarvitaan ylipäänsä kirkon johtaviin virkoihin.

Lääninrovasti, Espoon Olarin seurakunnan kirkkoherra Salla-Maria Viitapohja ei ole lähdössä ehdokkaaksi. Hän toteaa, että hänellä on hyvä ehdokas, muttei hän halua kommentoida ehdokkaan nimeä. Myöskään Kauniaisten suomalaisen seurakunnan kappalainen Anna-Kaisa Tuomi ei ole lähdössä piispaehdokkaaksi.

Savonlinna-Säämingin kirkkoherra Sammeli Juntunen myöntää, että epävirallisia kyselyjä piispaehdokkaaksi on ollut. Jos kannatusta on, hän lupaa tarvittaessa harkita asiaa. Myös piispainkokouksen pääsihteeriä Jari Jolkkosta on tiedusteltu mukaan piispanvaaliin.

– Tässä vaiheessa ei tunnu mielekkäältä miettiä asiaa. Keskityn nykytehtävien hoitoon, Jolkkonen sanoo.

Espoon seurakuntayhtymän yhteisen seurakuntatyön päällikkö Jukka Huttunen nauraa omalle ehdokkuudelleen.

– En tietenkään lähde.

Muita vahvoja kandidaatteja

Myös Esse-lehti (31.3.) käsitteli Espoon mahdollisia varteenotettavia piispaehdokkaita. Esse nosti esiin tässä uutisessa mainittujen ehdokkaiden lisäksi yliopistonlehtori Sini Hulmin, tutkija Pauliina Kainulaisen, lääninrovasti Jaana Marjasen, professori Jaana Hallamaan, vt. kirkkoherra Marja Heltelän, kappalainen Riitta Särkiön, kenttäpiispa Hannu Niskasen, kirkkoherra Pekka Särkiön, tuomiorovasti Matti Poutiaisen, Suomen Lähetysseuran johtajan Seppo Rissasen, Helsingin seurakuntayhtymän yhteisen seurakuntatyön johtajan Pentti Miettisen, yliopistonlehtori Antti Raunion ja diakoniajohtaja Matti Helinin nimet.

Kirkon keskushallinnosta Esse otti esiin kansliapäällikkö Jukka Keskitalon, ulkoasiain osaston johtajan Kimmo Kääriäisen, toiminnallisen osaston johtajan Pekka Huokunan ja kirkon koulutuskeskuksen johtajan Kari Kopperin.

Edellinen artikkeliYLE: Sairaanhoitajat antavat eheyttämishoitoja
Seuraava artikkeliBurkakielto astui voimaan Ranskassa