Yhteisvastuukeräyksen jako-osuuteen ei tullutkaan muutosta

yhteivastuukeys_sydn205

Alun perin Kirkkopalvelujen hallitus oli esittänyt keräyksen jako-osuuteen muutosta. Kansainvälisen diakonian osuutta olisi tässä mallissa vähennetty 50 prosenttiin 60:stä.

Huhtikuisessa kirkkohallituksen täysistunnossa asia siirtyi jatkovalmisteluun. Tänään Oulussa kokoontuneessa istunnossa asiaa käsiteltiin kahden vaihtoehdon mallin pohjalta. Toisessa ulkomaille olisi ohjattu 50 prosenttia ja toisessa 60 prosenttia. Jälkimmäinen eli perinteinen malli toteutui. Kirkkohallituksen täysistunto teki päätöksen yksimielisesti.

Kirkon Ulkomaanapu oli aiemmin tiedottanut vastustavansa jako-osuuden muutoksia.

Yhteisvastuukeräyksen 2012 Kotimaisena erityiskohteena on Takuu-Säätiön käynnistämä pienluottohanke. Sen tavoitteena on ylivelkaantumisen ennaltaehkäisy. Suunniteltu hanke kohdistuu diakoniatyön keskeiseen asiakasryhmään eli taloudellisessa ahdingossa oleviin ihmisiin. Hankeen avulla halpakorkoisia pienluottoja voivat hakea ne, joilla ansiotulojen puuttuminen tai menetetyt luottotiedot estävät luottojen saamisen.

Yhteisvastuun kansainvälisen diakonian kohde on Ugandassa toteutettava pienrahoitustoiminta. Kirkon Ulkomaanapu toimii Ugandassa yhteistyössä Luterilaisen Maailmanliiton kanssa.

Kotimaassa erityiskohteena oleva pienluottohanke saa 20 prosenttia keräyksen tuotosta ja hiippakuntien avustustyö ja Kirkon diakoniarahasto yhteensä 10 prosenttia. Loput 10 prosenttia menee keräävän seurakunnan päätösten mukaisiin diakonisiin tarpeisiin.

Yhteisvastuukeräys on Suomen suurin vuosittain järjestettävä kansalaiskeräys. Se auttaa hädänalaisia Suomessa ja kehitysmaissa. Tänä vuonna lahjoituksilla autetaan yksinäisiä nuoria Suomessa ja Mosambikissa.

Yhteisvastuukeräyksestä vastaa Kirkkopalvelut ja sen suojelija on tasavallan presidentti.

Lue myös: Yhteisvastuukeräyksen jako-osuuteen esitetään muutosta

Yhteisvastuurahoista suurempi osa kotimaan köyhille?

Edellinen artikkeliSyrjintää vai ei – myös tätä käsiteltäneen Sley-messuista päätettäessä
Seuraava artikkeliKevään kirkollinen keskustelu johti kolehtikriteerien tarkentamiseen