Kirkolliset säädökset eivät ota huomioon tilannetta, jossa kirkosta eronnut pyrkisi äänestämään seurakuntavaaleissa. Kirkko ei ehdi muuttamaan säädöksiään ennen marraskuisia seurakuntavaaleja. Kirkosta eroamisen aalto osui kirkon kannalta kiperään paikkaan.
Seurakunnissa ja julkisuudessa on ollut erilaista tietoa siitä, ketkä pääsevät äänestämään seurakuntavaaleissa. Eilen kirkkohallituksesta kerrottiin, että kirkosta ennen seurakuntavaaleja eronnut ei saa äänestää.
Tämä pitää edelleen paikkaansa eli, jos henkilö eroaa kirkosta ennen ensimmäistä äänestyspäivää 14.11.2010, ei hänellä ole oikeutta äänestää vaaleissa. Henkilö katsotaan eronneeksi siitä päivästä, kun seurakunta tai maistraatti on saanut eroilmoituksen.
Tänään kirkkohallitus kuitenkin tarkensi: ”Hallinnollinen tieto kirkosta eroamisesta tulee seurakuntiin vasta useamman viikon viiveellä, joten seurakunnilla ei ole ajantasaista tietoa 14.11. seurakuntaan liittyneistä tai siitä eronneista. Jotta seurakuntavaaleissa toteutuu kaikkien yhdenvertainen kohtelu, käytetään 15.8. tehtyä vaaliluetteloa.”
Tämä tarkoittaa sitä, että seurakuntien on käytännössä luotettava ihmisten terveeseen järkeen siinä, etteivät he mene äänestämään, jos ovat eronneet kirkosta 15.8. jälkeen. Jo tällä hetkellä elokuun puolivälin jälkeen on eronnut yli 30 000 ihmistä. Näin suuri eroruuhka ei millään ehdi maistraateista seurakuntien aikakirjoihin ennen vaaleja. Seurakunnilla ei toisin sanoen ole vaalipäiviin mennessä ajantasaista tietoa siitä, ketkä kuuluvat kirkkoon ja ketkä eivät.
– Säädöksiä ei ole rakennettu tilanteeseen, jossa kirkosta eronnut ryhtyisi äänestämään, kirkkohallituksen hallinto-osaston johtaja, kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja joutuu toteamaan.
Kysymys kuuluu, että jos jossakin seurakunnasta kirkosta 15.8. jälkeen eronnut kävisi äänestämässä, voisiko tämä osoittautua vaalien jälkeen muutoksenhakuperusteeksi. Voisivatko vaalit mennä seurakunnassa uusiksi? Kirkossa voidaan lohduttautua sillä, että tiedossa ei ilmeisesti ole, että eronneet olisivat ennenkään yrittäneet käydä äänestämässä seurakuntavaaleissa.
– Pakko luottaa, että suomalaiset ovat rehellistä porukkaa. Ja kirkosta eronneet tiedostavat, etteivät käy äänestämässä, Pihlaja huokaa.
Kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja, voiko vaaleista tulla kirkolle painajainen?
– Tällä hetkellä en osaa sanoa.
Kirkkolain kodifiointi eli ajantasaistaminen on kesken, siinä yhteydessä on ollut määrä tarkastaa myös kaikki vaaliin liittyvät säädökset. Näitä tarkastuksia ei ehditä tekemään ennen ovella olevia marraskuun vaaleja.
Lue myös: Viestintäpäällikkö suivaantui kirkkohallituksen äänestyslinjauksesta
Näin kirkko tiedotti tänään:
Hallinnollinen tieto kirkosta eroamisesta tulee seurakuntiin vasta useamman viikon viiveellä, joten seurakunnilla ei ole ajantasaista tietoa 14.11. seurakuntaan liittyneistä tai siitä eronneista. Jotta seurakuntavaaleissa toteutuu kaikkien yhdenvertainen kohtelu, käytetään 15.8. tehtyä vaaliluetteloa.
Mikäli henkilö eroaa kirkosta ja päättää liittyä takaisin tänä aikana, saa hän äänestää. Tiedot perustuvat 15.8. vaaliluettelon mukaiseen tilanteeseen.
Mikäli henkilö on eronnut vaaliluettelon julkaisemisen jälkeen, hänen ei tule äänestää, koska hänellä ei ole kirkkolain mukaan äänioikeutta. Vaalivirkailijat noudattavat äänestystilanteessa 15.8. vaaliluettelon antamia tietoja.
Myöskään 15.8. jälkeen kirkkoon liittyneet eivät voi äänestää, koska hallinnollisen päätöksen seurakuntaan liittämisestä tekee seurakunta. Yhdenvertaisen kohtelun takia noudatetaan 15.8. vaaliluetteloa. Liittyneet ovat tervetulleita osallistumaan vaalityöhön ja muuhun seurakunnan toimintaan rajoituksetta.
Ilmoita asiavirheestä