Diakoniajohtaja kommentoi avustusten valumista perintäkuluihin

raha_ja_pikkukirkko205

Yhtymän johtava diakoniasihteeri Anne Kostiainen kuvasi tilannetta MTV3:n uutisille huolestuttavaksi.

Kirkkohallituksessa työskentelevä diakonian ja yhteiskuntatyön johtaja Kalle Kuusimäki toteaa Kotimaa24:lle, että työntekijöitä on edelleen tarpeen ohjeistaa sovittelun käyttämisestä, ettei avustuksissa makseta esimerkiksi perintätoimistojen kuluja automaattisesti.

– Perintätoimistot ovat myös toisinaan tulleet hyvin vastaan kulujen kohtuullistamisessa, mutta tapauskohtaisesti ja tämä edellyttää yhteydenottoa. Eli rohkaisemme seurakuntien työntekijöitä yhdessä velkaneuvojien kanssa tarttumaan tähän asiaan, Kuusimäki sanoo.

Seurakuntien diakoniatyöntekijöiden kanssa yhteistyökumppaneina toimivat velkaneuvojat, jotka tekevät sovitteluesityksen velkojille.

Nykyisin jopa kaksi kolmesta kunnasta tukeutuu perintätoimistojen palveluihin. MTV3 uutiset kertoi, että perintäalan mukaan yleistyvät maksuongelmat ja niistä koituvat isot kulut johtuvat siitä, ettei luottojen kauppaajilla ole riittävästi tietoa ihmisten velkaantumisasteesta.

– Koska kirkon diakonian avustuksissa maksetuista perintätoimistojen kuluista ei ole tilastoja, valtakunnan tasolla ei ole tietoa, miten suuren osuuden ne muodostavat. Kirkon diakoniarahaston näppituntuman mukaan se on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin MTV3:n uutisjutussa mainittu Helsingin seurakuntayhtymän summa, Kalle Kuusimäki sanoo.

– Kirkon diakoniarahasto on työntekijöiden ohjeistuksissa ja koulutuksissa painottanut velkojen kohtuullistamista, tarpeen tullen on myös otettu yhteyttä perintätoimistoihin ja neuvoteltu asiasta.

Kirkon diakoniarahasto on kirkon yhteinen avustusrahasto.

MTV3:n uutinen

Edellinen artikkeliTilastoyllätys: Pääkaupunkiseutu tukee eniten lähetystyötä
Seuraava artikkeliKansainvälinen foorumi voi avata uuden suunnan koko ekumenialle