Luther-säätiön dekaani kannattaa piispaehdokkaiden keskustelunavausta

luther-sti205Esko Murto kannattaa ajatusta luterilaisen kirkon ja Luther-säätiön välisistä keskusteluista.
Yle
kertoi maanantaina, että kaikki Kuopion piispaehdokkaat olisivat valmiita aloittamaan keskustelut Luther-säätiön kanssa puhtaalta pöydältä.

Ylen uutisessa ei täsmennetty mitä mahdolliset keskustelut pitäisivät sisällään. Dekaani Murto näkisi hyödyllisenä käytännön asioista sopimisen.

– Teologista yhteisymmärrystä ei liene odotettavissa ainakaan nopealla aikataululla. Realistista olisi keskustella mitenkä asiat käytännössä järjestetään nykyisessä tilanteessa, Murto sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi tilanteen, jossa Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluva henkilö mieltää pastorikseen Missionsprovinsenin vihkimän papin, joka ei ole tuomiokapitulin järjestyksen alainen.

– Seurakuntalainen saattaa kysyä, että tuletko siunaamaan, kun kuolen. Nyt toivetta käsitellään paikallisen kirkkoherran ja kanslistin kanssa, mikä on hieman hankalaa. Kysymykset tulevat kirkkoherroille vähän puun takaa. Jos näistä kysymyksistä pystyttäisiin keskustelemaan yleisellä tasolla, siitä olisi paljon apua paikallisseurakunnan viranhaltijoille.

Murto toivoisi täsmennystä myös piispainkokouksen kastetta koskeviin ohjeisiin, jotka koskevat Luther-säätiössä kastetun lapsen liittämistä evankelis-luterilaiseen kirkkoon.

– Piispainkokouksen antamaa ohjeistusta voisi selkiyttää ja konkretisoida. Jälleen säästyttäisiin vaivalta paikallistasolla.

Paljon julkisuutta saaneen tilankäyttökysymyksen osalta Murto ei odottaisi suurta menestystä.

– Totta kai voidaan keskustella. En uskalla hirveän paljon toivoa, koska tällä haavaa joillakin lähetysjärjestöilläkin on vaikea päästä seurakunnan tiloihin. Idea keskusteluista on hyvä. Varmasti tullaan keskustelemaan, jos kutsu käy. Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa, jää nähtäväksi.

Edellinen artikkeliClinton: Uskonto voi vaikeuttaa ihmisoikeuksien toteutumista
Seuraava artikkeliVäitös: Äitipuolen identiteetin rakentamista on tuettava