Väitös: Äitipuolen identiteetin rakentamista on tuettava

Murtorinne-Lahtinen205Minna Murtorinne-Lahtinen, joka kävi väitöskirjaansa varten läpi 58 naisen kertomukset äitipuolena olemisesta.

Murtorinne-Lahtinen on havainnut, että perinteiset ideaalit ja myytit äitiydestä, äitipuoleudesta ja ydinperheestä voivat olla ristiriitaisia uudessa perhetilanteessa.

Haastavinta äitipuolen arki on tutkijan mukaan silloin, jos biologinen äiti rajoittaa äitipuolen toimintaa eikä uusi puoliso tue vaimonsa asemaa perheessä. Tällöinäitipuoli voi jäädä perheen toiminnasta osattomaksi. Murtorinne-Lahtinen pitää biologisen isän roolia perheessä elintärkeänä. Lepsun isän rinnalla äitipuoli voi kokea itsensä ilkeäksi äitipuoleksi, jos hän joutuu lapsipuolen käskijäksi eikä hänellä ole selkeitä kasvattajan valtuuksia.

Toisissa perheissä äitipuolista tulee äitihahmoja lapsipuolilleen. Biologinen äiti ei tuolloin välttämättä ole kovin aktiivisesti lapsen elämässä mukana, ja joskus uusperheestä tunnollisesti huolehtiva äitipuoli saattaa nousta sankarin asemaan. Tutkijan mukaan osa joutuu sankariksi vasten tahtoaan.

Tiimivanhemmuudeksi väitöskirjassa kutsutaan tilanteita, joissa äitipuolet toimivat puolisoidensa kanssa tasa-arvoisina vanhempina tai aikuisina uusperheen lapsille. Jaettu vanhemmuus tukee parhaimmillaan parisuhdetta ja parisuhde vanhemmuutta.

Murtorinne-Lahtisen väitöskirja Äitipuolen identiteetin rakentaminen uusperheessä tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa lauantaina 10. joulukuuta kello 12.

Tarkempaa tietoa väitöstutkimuksesta Jyväskylän yliopiston sivuilta.

Edellinen artikkeliLuther-säätiön dekaani kannattaa piispaehdokkaiden keskustelunavausta
Seuraava artikkeliKotimaa: Hiippakuntavaltuustojen merkitys vähäinen ja rooli hakusessa