Tutkija: Ministeri Räsäsen laittomuussyytökset pitäisi selvittää

VilleJalovaaraVille Jalovaara ihmettelee ministeri Päivi Räsäsen
Helsingin Sanomien yleisönosastossa esittämää voimakasta kirkkokritiikkiä. Jalovaaran mukaan Räsäsen esittämät kysymykset hallintolain mukaisesta menettelystä ovat niin vakavia, että niiden paikkansa pitävyys täytyisi tutkia.

”Hallintolain mukaan päätöksenteko ei saa perustua epäasiallisiin tai hallintotoiminnalle muuten vieraisiin perusteisiin. Päätöksenteon tulisi tapahtua myös ennalta määrättyjen, yleisesti hyväksyttävien ja tasapuolisesti sovellettavien perusteiden mukaan”, Räsänen kirjoittaa Helsingin Sanomissa. Hän ottaa kantaa pääkaupunkiseudun seurakuntien päätökseen evätä lähetysrahat tietyiltä lähetysjärjestöiltä niiden virkakannan ja seksuaalieettisten kantojen takia.

Ministerin mukaan on kyseenalaista, voidaanko seurakunnan avustustoimintansa ehdoksi asettamia perusteita pitää asiallisina ja tasapuolisina. Jalovaara pitää syytöksiä raskaina.

– Kirkollisia toimijoita ei ole aiemmin syytetty lähetysmäärärahojen jakoon liittyvissä kysymyksissä kirkkoasioista vastaavan ministerin taholta vääränlaisesta lain tulkinnasta. Tämä on aika raskas syyte. Jos hän on sitä mieltä, että kyse on lainvastaisesta toiminnasta, en tiedä onko Helsingin Sanomien mielipideosasto oikea paikka viedä tätä asiaa eteenpäin, Jalovaara sanoo.

Hän on tutkinut kirkon ja valtion suhteita 1950-luvulta – 80-luvulle.

– Viime vuosikymmeninä on ollut hirveän harvinaista, että kirkollisista asioista vastaava ministeri on ottanut mitenkään kantaa kirkon asioihin. Poikkeuksellista on myös se, että sisäministeri on ottanut kirkolliset asiat vastatakseen. Tässä on nähtävissä ministerin halua sekaantua kirkollisiin asioihin. Useimmiten kirkon valtaa päättää itse asioistaan on kunnioitettu enemmän.

Jalovaaran mukaan Räsänen unohtaa mainita kirjoituksessaan sen, että muutamien järjestöjen kohdalla on keskusteltu siitä, ovatko ne noudattaneet työntekijävalinnoissaan tasa-arvolakia.

– Tässä ei tule ollenkaan esille sitä kritiikkiä mikä on kohdistunut näitä järjestöjä kohtaan.

Hän uskoo, että Räsäsen puheenvuoro nostaa uudelleen esiin kirkon ja valtion väliset suhteet.

– Radikalismin vuosikymmenenä 1960-luvun puolivälistä 1970-luvun puoliväliin kirkon ja valtiovallan suhteista käytiin keskusteluja. Sen jälkeen on ollut rauhallisia vuosikymmeniä. Nyt ollaan selvästi uudessa tilanteessa, Jalovaara sanoo.

Ville Jalovaara (sd) on Helsingin kirkkovaltuuston jäsen. Päivi Räsäsen (kd) aviomies Niilo Räsänen toimii Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien avustuksen menettäneen Suomen  Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen johtotehtävissä.

Lue myös: Räsänen asettaa kirkon demokraattisuuden kyseenalaiseksi

Räsänen: Kirjoitukseni ei ollut mikään toimeksianto kirkolle

Edellinen artikkeliProfessori: Teologian opiskelijoiden raamatuntuntemus heikentynyt
Seuraava artikkeliJoosef ja Maria chattailevat – joulukertomuksia somessa