Iltalehden vaalikone teki Haavistosta Essayahia uskovaisemman

vaalikone_pressat205

Ehdokkaat vastasivat väitteeseen ”Uskon Jumalaan tai johonkin korkeampaan voimaan” Iltalehden vaalikoneessa. He laittoivat vastauksensa janalle, jonka toisessa päässä oli ”eri mieltä” ja toisessa päässä ”samaa mieltä”.

Jos uskon määrää tarkastellaan sen mukaan, miten ehdokkaat ovat liikutelleet hiirikättään vaalikoneessa, näyttäytyy Pekka Haavisto (vihr.) Sari Essayahia (kd.) uskonnollisempana.

Molemmat ehdokkaat ovat sijoittaneet vastauksensa lähemmäksi samanmielistä kantaa kuin erimielistä kantaa, mutta kummankaan vastaus ei ole osunut täysin janan ääripäähän. Haaviston vastaus on aavistuksen lähempänä ”samaa mieltä” -kohtaa kuin Essayahin.

Paavo Lipponen (sd.), Paavo Väyrynen (kesk.), Sauli Niinistö (kok.) ja Timo Soini (ps.) sen sijaan ilmoittavat selvemmin olevansa ”samaa mieltä”. Vastauksen mukaan he uskovat Jumalaan tai johonkin korkeampaan voimaan.

Eva Biaudet (r.) on ainoa, joka ilmaisee selkeästi olevansa ”eri mieltä”, eli hän ei usko.

Paavo Arhinmäki (vas.) ei kiellä Jumalan tai korkeamman voiman olemassaoloa, mutta hän ei sitä myöskään vahvista. Arhinmäen vastaus löytyy janan puolivälistä.

Edellinen artikkeliAlv:n korotus vaikuttaa seurakuntien lehtitilauksiin
Seuraava artikkeliSimo Repo kaipaa kirkon viestintään lisää yhteistyötä