Kolumnisti Juntunen: Hukkuuko Kristus pyhään?

Kotimaa_Jrvel_kolumnirepisy205Sammeli Juntunen ottaa torstaisessa Kotimaa-lehden kolumnissaan kantaa kirkon työalojen vuosien 2010-2012 painopisteeseen ”Pyhä”. Kristillisen jumalapuheen persoonallisuus on Juntusen mukaan vaarassa kadota.

Juntusen mukaan kirkon Pyhä-painopisteen tavoitteet ovat riemastuttavan ihania: ohjata katse kirkon uskoon ja hengelliseen elämään ja vahvistaa kristillistä identiteettiä muun muassa. Kuitenkin hän näkee painopisteessä myös sellaista, mikä mättää.

”Kristillisen jumalapuheen persoonallisuus on vaarassa kadota. Pyhä on substantivoitu adjektiivi, pyhyys on adjektiivista muodostettu substantiivi. Molemmat ovat persoonattomia kuten jumaluus.”

”Kristityille Jumala on enemmän kuin jumaluus. Hän ei ole se, vaan hän tai sinä. Hän ei ole pyhyyden kokemus, vaan Taivaallinen Isä. Kohtaamme hänen kasvonsa Jeesuksessa, joka rakastaa meitä ja kohtaa meidät persoonana, ei vain yleisenä ideana.”

Juntusen mielestä Pyhä-materiaalissa Jumalan ilmoituksen historiallinen ainutlaatuisuus uhkaa hämärtyä ja Kristuksesta voi tulla esimerkki yleisinhimillisestä kokemuksesta.

Juntunen painottaa kolumnissaan myös, ettei hän tarkoita, ettei uskon kieltä saisi uudistaa. ”Kyllä saa, jos osaa.”

Lue Sammeli Juntusen koko kolumni Kotimaasta 16.2.2012.

Edellinen artikkeliMormonit pahoillaan Wiesenthalin vanhempien kastamisesta
Seuraava artikkeliSyrjintä vähentynyt – johtamiseen ollaan entistä tyytyväisempiä