Luterilais-katolisen komission raportti luovutettiin paaville

Paavi Franciscus otti tänään maanantaina vastaan Luterilaisen maailmanliiton (LML) ja luterilais-katolisen ykseyskomission raportin Vastakkainasettelusta yhteyteen (From Conflict to Communion). Mukana oli myös suomalaisia.

Raportin paaville luovutti komission luterilainen puheenjohtaja piispa emeritus Eero Huovinen yhdessä katolisen puheenjohtajan William Kenneyn kanssa.

Delegaatioon kuului muun muassa LML:n suomalainen apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka.

LML:n presidentti Munib Younan puhui ja paavi vastasi puheeseen.

Luterilais-katolinen ykseyskomission reformaation 500-vuotismerkkivuotta 2017 koskevassa ekumeenisessa asiakirjassa reformaation osapuolet kertovat ensimmäistä kertaa reformaation historian yhdessä.

Paavi Franciscus totesi maanantaina arvostavansa niitä monia edistysaskelia, joita on otettu viime vuosikymmeninä katolilaisten ja luterilaisten välillä. Hän painotti erityisesti ”veljellistä yhteistyötä” erilaisissa pastoraalisissa tilanteissa ja sitoutumista hengellisen eli spirituaalisen ekumenian edistämiseen syvällisen teologisen keskustelun rinnalla.

Saamastaan asiakirjasta paavi totesi, että jokaisen on hyvä asettua vuoropuheluun reformaation historiallisen tosiasian sekä sen aiheuttamien seurausten ja vastareaktioiden (responses) kanssa. Paavin mukaan katolilaiset ja luterilaiset voivat pyytää anteeksiantoa toisilleen aiheuttamistaan vahingoista.

Paavi painotti luterilais-katolisen vuoropuhelun jatkamisen tärkeyttä niin ekumenian peruskysymyksissä kuin myös ihmisyyteen liittyvissä ja eettisissä kysymyksissä.

Luterilaisen maailmanliiton edustajat presidentti Younan ja pääsihteeri Martin Junge nostivat esiin köyhien ja haavoittuvaisten ihmisten asiat sekä ihmisten rauhan ja oikeudenmukaisuuden kaipuun. Junge antoi paaville lahjaksi teepannun, joka oli peräisin somalialaiselta naiselta Kenian Dadaabin pakolaisleiriltä. Teepannu oli miltei ainut asia, joka piti pakolaisryhmän hengissä heidän edettyä Somaliasta Keniaan. Junge totesi, että lahja on ikää kuin kutsu siihen, että luterilaiset ja katolilaiset voisivat tehdä yhdessä enemmän maailman kärsivien ihmisten hyväksi. Lahjasta kiittänyt paavi muistutti, etteivät uskonnolliset rajat erota niitä ihmisiä, jotka pakenevat maasta toiseen pelastaakseen henkensä.

Edellinen artikkeliSRK:lla tiedotustilaisuus lastensuojelusta
Seuraava artikkeliSRK:lla tiedotustilaisuus lastensuojelusta