Ylen toimitusjohtajan paikan jättävä Lauri Kivinen ymmärtää aamuhartauden uusinnan aikataulumuutoksesta aiheutuneen mielipahan. Hän vakuuttaa että kyse ei ole hartausohjelmien väheksymisestä.
Kuinka paljon väliä on sillä, alkaako radion aamuhartaus varttia yli seitsemän vai kymmentä vaille kahdeksan? Palautteen perusteella paljonkin. Vuodesta 1965 alkaen samalla paikalla lähetetty ohjelma on rytmittänyt suuren joukon aamurutiineja ja tuonut arjen keskelle ripauksen pyhää.
Kuuntelijoiden suuttumusta ja mielipahaa on otettu vastaan Ylen lisäksi Kirkon viestinnässä, joka vastaa Ylen hartausohjelmien sisällöntuotannosta. Myös Kotimaa-lehden toimitus on lukenut aiheesta paljon sähköpostia ja kuunnellut puhelinsoittoja.
Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen ymmärtää harmin.
‒ Ymmärrän, että osa kuuntelijoista on pettynyt muutokseen, kun arjen aikataulu muuttuu. Ohjelmakaaviot ovat erittäin huolellisesti suunniteltava asia, koska ne rytmittävät monien kuuntelijoiden päivää.
Kivisen mukaan uudistuksen tavoitteena on palvella eri yleisöjä entistä paremmin. Käytännössä Ylen näkemys parantuneesta palvelusta tarkoittaa pidempää Ykkösaamua, joka on politiikan ja talouden ajankohtaisohjelma.
‒ Tutkimuksemme mukaan myös varttuneet kuuntelijat arvostavat laadukasta ajankohtaisjournalismia radio-ohjelmistossa. Uskomme, että uusi aamun järjestys kyllä löytää paikkansa. Seuraamme herkällä korvalla palautetta, Kivinen lupaa.
Suosituin hartausajankohta muuttui
Ohjelmakartan laatiminen ei ole helppo tehtävä.
‒ Aamu on ruuhkainen. On uutisia ja merisäätä ja muita vakioaikaisia ohjelmia. Niiden yhteensovittaminen ei ole helppoa.
Kartan laatijoiden on otettava huomioon monen muun asian lisäksi suomalaisten elämänrytmin muutokset. Ylessä on ilmeisesti oltu sitä mieltä, että aamuhartauden kuuntelijat heräävät aikaisin ja iltahartauden kuuntelijat valvovat myöhään. Aamuhartaus lähetetään arkisin ensimmäisen kerran varttia yli kuusi ja iltahartaus toisen kerran yhdeltätoista.
Kivinen huomauttaa, että iltahartauden toinen lähetys on lisäys hartausohjelmien päivittäiseen kokonaismäärään.
Aamuhartauden uusinta kymmentä vaille kahdeksan oli kuitenkin kaikkein suosituin. Sitä seurasi peräti 136 000 kuuntelijaa. Muutosta arvostelleet ovat huomauttaneet, että kuuntelijoiden joukossa oli paljon eläkeläisiä, joista monet eivät herää aikaisin eivätkä käytä Yle Areenaa, josta ohjelmat voi kuunnella silloin, kun itselle sopii.
”Hartausohjelmat ovat toivottuja ja kuunneltuja”
Kirkon viestinnän ohjelmapäällikkö Kimmo Saares nosti Kotimaa24:n kuuntelijapalautetta käsitelleessä uutisessa esille radion aamuhartauden yhteisöllisen luonteen. Moni haluaa hiljentyä samaan aikaan toisten kanssa, vaikka osaisikin käyttää Areenaa.
Ensimmäiset muutoksen jälkeen mitatut kuuntelijaluvut ovat luvassa pian. Vaikka aamuhartauden uusinnan kuuntelijoiden määrässä olisi tapahtunut romahdus, Yle ei ainakaan julkisuuteen kerro harkitsevansa lähetyksen palauttamista vanhalle paikalleen.
Kaikesta porusta huolimatta Lauri Kivinen rauhoittelee kristillisiä sisältöjä kaipaavia radionkuuntelijoita. Yle ei ole työntämässä niitä ensin reunalle ja sitten vaivihkaa reunalta alas.
‒ Hartausohjelmat kuuluvat Ylelle jo lakiin kirjattuna tehtävänä. Ne ovat toivottuja ja kuunneltuja ohjelmia, ja meillä on tahto tehdä ne hyvin.
”Myös jatkuvuudesta ja pysyvyydestä on huolehdittava”
Hartausohjelmien sisältöä kehittää eri kirkkokuntien edustajista koottu neuvottelukunta yhdessä Kirkon viestinnän ja yleläisten kanssa. Kivisen mielestä on hyvä, että Yle ei vastaa hartausohjelmien sisällöstä.
‒ Se on parempi niin, Ylen ei tarvitse ottaa kantaa jumaluusopillisiin kysymyksiin.
Huhtikuussa työntekijöilleen pitämässään toimitusjohtajan katsauksessa Lauri Kivinen painotti, että uudistusten keskellä on pidettävä huolta myös siitä, mikä on pysyvää.
‒ Puhumme paljon erityisprojekteista ja uusista asioista. Muistutin yleläisiä siitä, että meidän on uudistumisen ohessa pidettävä huolta myös jatkuvuudesta ja pysyvistä asioista.
Kivinen muistuttaa, että hartausohjelmien lisäksi Yle käsittelee maailmankatsomuksellisia ja hengellisiä kysymyksiä runsaasti myös asiaohjelmissa.
‒ Nämä ohjelmat reagoivat nopeasti. Pidämme huolen, että kuvaamme maailmaa laajasti sellaisena kuin se on.
”Hiljennyn mielelläni musiikin äärelle”
Kivisen havaintojen mukaan monet kuuntelijat ‒ kuten hän itse ‒ kokevat kirkkomusiikin tärkeäksi avuksi hiljentymisessä. Se voi vaikuttaa hyvän hartauden tapaan.
‒ Hiljennyn mielelläni musiikin äärelle. Yle Radio 1 ja Yle Klassinen tarjoavat tähän hienoja mahdollisuuksia, Kivinen kehuu.
Tutkimusten mukaan radiokanava valitaankin usein juuri musiikin perusteella.
‒ Kun ihmisiltä kysytään, millä perusteella he kuuntelevat tiettyä kanavaa, usein syy on musiikki. Se on mielelle tärkeä aines.
Musiikkivalintoja tehtäessä monilla kanavilla pidetään mielessä vuodenkierron lisäksi myös kirkkovuosi.
‒ Kirkkovuoden kierron huomioiminen on tärkeää. Eniten se kuuluu ykköskanavalla, mutta kyllä muuallakin. Mietimme paljon sitä, että kirkkomusiikki saa ansaitsemansa huomion.
Presidentti Mauno Koiviston poismenon ja siunaustilaisuuden päivinä esimerkiksi Radio Suomi soitti harrasta musiikkia.
Kivinen kehuu musiikkitoimittajien kykyä ottaa soittovalinnoissaan huomioon hyvin monenlaisia asioita.
‒ Vahvan ammattitaidon kyllä huomaa.
Lauri Kivisen lempivirsi on 555
Kristinusko ei monikulttuurisessa ja moniuskontoisessa yhteiskunnassa tietenkään ole ainoa uskonto, jonka asioista Yle kertoo.
‒ Yleisten yhteiskunnallisten intressien näkökulmasta on pohdittava, miten muita uskontoja käsitellään, Kivinen toteaa.
Kolme vuotta sitten Yle Ykkönen toteutti sivistystehtäväänsä lähettämällä koko Koraanin 60-osaisena luentana. Ylen aamuhartauksista saama palaute ei ole ollut mitään siihen vihaan verrattuna, jonka Yle sai niskaansa tästä ohjelmasarjasta.
‒ Nämä eivät ole helppoja kysymyksiä.
Entä miten Lauri Kivinen itse hiljentyy?
‒ Jokainen tarvitsee hiljentymistä, kun maailman meno on mitä on. Minä hiljennyn luonnossa ja musiikin kautta, musiikki on yhteyteni kirkkoon.
Kivinen kertoo laulaneensa paljon kuoroissa, kirkkomusiikki on hänelle läheistä.
‒ Tykkään siitä, että saa laulaa. Veisuu tuo minut usein kirkkoon.
Ylen lähiaikoina jättävän toimitusjohtajan lempivirsi on 555. Se on haikea iltalaulu Oi, Herra luoksein jää, jo ilta on.
Palautevyöry vakuutti Ylen päätoimittajan hartausohjelmien suosiosta
Aamuhartauden ajankohdan siirtämisestä aiheutunut palautevyöry sai Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokisen vakuuttumaan hartausohjelmien suosiosta.
Hänen mielestään radion hartausohjelmia voi puolustaa vertaamalla jääkiekkoa ja curlingia.
‒ Jääkiekko nyt vain on suositumpaa kuin curling. Toki hartausohjelmiin liittyy myös perinne.
Jokisen mukaan monikulttuurisessa Suomessa laajeneva uskontojen kirjo on huomioitava Ylen muussa toiminnassa.
‒ Uskontoaiheiden pitää olla ehkä suurempikin osa uutisten ja muiden ohjelmien sisältöä. Yle tulee tänä vuonna tekemään erityissisältöjä esimerkiksi ramadaniin liittyen, Jouko Jokinen kertoo.
Kuva Lauri Kivisestä: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä