Sankarihauta-alueen peruskorjaus maksoi Jyväskylässä noin 800 000 euroa

Jyväskylän Vanhan hautausmaan sankarihauta-alueen peruskorjaus on valmistunut. Alue uudistettiin perusteellisesti noin vuoden kestäneessä urakassa. Alueen ympärille rakennettiin tukeva massiivikivimuuri. Myös tekniikka ja valaistus ajanmukaistettiin.

Kivimuurin rakentaminen mahdollisti epäkäytännöllisen nurmiluiskan purkamisen. Alueella järjestettäviin tapahtumiin mahtuu nyt aiempaa enemmän yleisöä. Uutta alueella ovat myös pääportti ja turvalliset portaat.

Peruskorjauksen pääurakoitsija oli Maajukka Oy, ja urakan hinnaksi tuli lähes 800 000 euroa. Säästöä saatiin, kun käytäviä ei laatoitettu. Nyt alueella kuljetaan hiekkakäytävillä.

Sankarihauta-alueen peruskorjauksen kulut tulivat täysimääräisinä seurakunnan maksettavaksi, kun Kirkkohallitus ei myöntänyt hankkeelle rakennusavustusta.

– Tällaisessa kohteessa vaatimustaso on normaalia korkeampi. Ratkaisujen pitää olla kestäviä vuosikymmenien jälkeenkin, Jyväskylän seurakunnan hautaustoimen päällikkö Antti Pekuri sanoo seurakunnan tiedotteessa.

Sankarihauta-alueen kunnostustarve tiedostettiin pitkään. 2010-luvun alussa tehtyjä hautausmaan katselmuksia voidaan pitää alkusysäyksenä korjaustoimenpiteiden käynnistymiselle.

Kirkkoneuvosto päätti 2013 käynnistää yksityiskohtaiset selvitystyöt peruskorjauksen toteuttamisesta. Tavoitteena pidettiin, että kunnostustyöt valmistuisivat itsenäisyyden juhlavuodeksi 2017 kunnian ja kiitollisuuden osoituksena isänmaan puolesta kaatuneille ja samalla koko veteraanisukupolvelle.

Jyväskylän seurakunta on tehnyt hankkeessa tiivistä yhteistyötä suunnittelusta ja rakennustöistä vastanneiden lisäksi etenkin Keski-Suomen Museon ja Museoviraston, Kirkkohallituksen ja Jyväskylän kaupungin kanssa.

Sankarihauta-alue perustettiin 1918 valkoisten puolella kaatuneille kaupunki- ja maaseurakuntalaisille. Gunnar Finnen Uhriliekki-patsas pystytettiin vuonna 1922. Puolipyöreään muistomuuriin on kiinnitettynä yhteensä 43 nimilaattaa.

Valkoisten sankarihauta-aluetta laajennettiin 1939–1944 sotien sankarihautausmaaksi, ja sinne on haudattu 423 viime sodissa kaatunutta.

Sankarihauta-alueen peruskorjauksen valmistumista juhlitaan ensi sunnuntaina kaatuneitten muistopäivänä 21. toukokuuta. Kello 11.30 pidettävässä seppeleenlaskutilaisuudessa puhuvat piispa Simo Peura ja eduskunnan 1. varapuhemies Mauri Pekkarinen.

Kuvat: Niko Kuha/ Jyväskylän seurakunta. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.

Edellinen artikkeliLuterilaispiispa Malesiasta: Kääntymistä koskevat lait kristittyjen kannalta ongelmallisia
Seuraava artikkeliKommentti: Poteeko papisto avioliittoasiassa mielipideuupumusta?