”Jumalan sana on kaiken ydin”

Utajärven kirkkovaltuuston puheenjohtaja Ahti Moilanen, 59, on neljännen kauden valtuutettu. Puheenjohtajana hänellä on menossa toinen kausi. Luottamustehtävät ovat miehelle tuttuja, sillä Moilanen lähti mukaan kunnallispolitiikkaan jo vuonna 1996.

– Kahdeskymmenes vuosi on menossa kunnallisella puolella, kirkollisella puolella vuosia on muutama vähemmän. Kirkollisessa päätöksenteossa minulle on tärkeintä, että kaikki pohjautuu Jumalan sanaan.

Moilasen mielestä valtuutetun täytyy olla vastuuntuntoinen ja päättäväinen.

– Helposti käy niin, että hyvinä aikoina päättäjiä on tarjolla roppakaupalla, mutta huonoina hetkinä on heistä pula. Luottamushenkilön on oltava tehtävänsä arvoinen kaikkina aikoina, Moilanen painottaa.

Ei sukupuolineutraalia avioliitoa

Moilanen tyrmää ajatuksen sukupuolineutraalista avioliitosta. Hän on muutoinkin huolissaan maan päättäjistä.

– He eivät enää pidä kiinni Jumalan sanasta, joka on käsittämätöntä. Kaiken pohjana pitäisi olla kymmenen käskyä, mutta näin ei ole.

– Hyvä esimerkki päättäjiemme uskosta ja ajattelutavasta on sukupuolineutraali avioliitto. Ihmettelen suuresti myös piispojamme, sillä yksikään ei ole asettunut vastustamaan sitä selkeästi.

Sukupuolineutraalista avioliitosta on juteltu Utajärven kirkkovaltuustossakin.

– Nuoremmat valtuutetut ovat sen kannalla. Olen kuitenkin tehnyt selväksi, etten hyväksy samaa sukupuolta olevien vihkimistä kirkossamme.

Moilasella on myös terveiset uudelle kirkolliskokoukselle.

– Noudattakaa Jumalan sanaa ja Raamatun ohjeita, silloin teette oikeita päätöksiä.

Pienen seurakunnan rajat tulevat vastaan talousasioissa

Utajärven seurakunnassa eletään taloudellisessa paineessa, kuten monissa muissakin seurakunnissa. Moilanen uskoo liittymisen isompaan kokonaisuuteen olevan edessä lähivuosina.

– Pienen seurakunnan rajat tulevat jossain vaiheessa vastaan. Tärkeintä on turvata toimintojen ylläpito, mutta jos siihen ei ole resursseja, on pakko miettiä muita vaihtoehtoja.

Seurakunnassa on investoitu viime vuosina paljon, mikä on niellyt varoja. Uutta ilmettä on saanut niin kirkko kuin seurakuntakeskuskin.

– Tapuli on ainoa, mitä ei ole vielä remontoitu. Olemme saaneet rahaa pankkilainan lisäksi metsäkaupoista. Ikävä kyllä osa haluaisi myydä metsät maiden kanssa. Sillä tavalla viedään kuitenkin pohja tulevaisuuden tuloilta, Moilanen kritisoi.

Moilasen kirkkovaltuustouran vaikein päätös liittyy talouteen.

– Päätimme kymmenkunta vuotta sitten myydä vanhan pappilan. Olimme pohtineet sen kunnostamista vuokraustoimintaa varten, mutta päädyimme lopulta kauppoihin erään perheen kanssa. Asia herätti seurakuntalaisissa vastustusta, mutta nyt ajatellen se oli oikea päätös. Pappila on saanut perheen käsissä uuden elämän.

Harrastepuolella Moilasen sydän sykkii kalastukselle. Ammatikseen liikenteenopettajana toimivan miehen aikataulut eivät vain käy yhteen parhaiden kalastuskelien kanssa.

– Teen kesällä pitkiä työpäiviä ja talvella lyhyempiä. Se ei oikein toimi kalahommien kanssa. Tulevaisuuden tavoitteeni on napata jossain vaiheessa yli 4,5 -kiloinen hauki rikkomaan entisen ennätykseni, Moilanen juttelee.

Kuva: Ahti Moilasen kotialbumi.

Edellinen artikkeliPääsiäisyönä ollaan samassa pöydässä
Seuraava artikkeliMusiikki auttaa työstämään tunteita ja isojakin traumoja