Jotta pieni seurakunta saa äänensä kuuluviin yhtymän kokouksissa, on asioita käytävä huolella läpi jo ennakkoon, sanoo Lappeenrannan seurakuntayhtymään kuuluvan Joutsenon seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen Jaakko Arminen, 35.
– On tärkeää kertoa muille, miten mahdolliset päätökset vaikuttavat omaan seurakuntaan.
Arminen on kolmannen kauden luottamushenkilö. Hän toimii kokonaisuudessa, joka syntyi vuonna 2009. Tuolloin Joutsenon seurakunta liitettiin kuntaliitoksen seurauksena Lappeen, Lappeenrannan, Lauritsalan sekä Sammonlahden seurakuntien jo aiemmin muodostamaan seurakuntayhtymään.
Armisen mukaan luottamushenkilöiden päätöksenteko sujuu varsin jouhevasti, mutta se vaatii paljon pohjatyötä.
– Viestin perille saaminen kaikille seurakuntien toimihenkilöille on haastavaa. Tässä vuorovaikutuksessa on kehitettävää. Uskon asian kuitenkin paranevan tulevaisuudessa, Arminen sanoo.
Tarvitaan jämäkkyyttä ja sitkeyttä
Arminen työskentelee koneurakoitsijana ja maanviljelijänä. Yrittäjämies tietää, että päätöksissä tarvitaan määrätietoisuutta, näkemystä ja jämäkkyyttä. Hän toivoo näitä ominaisuuksia myös seurakunnan päättäjille.
– Kun listaan lisätään vielä sitkeys, on kasassa hyvä paketti. Jos mukana on kumileimasimia ja kaiken hyväksyviä henkilöitä, siitä ei hyvä seuraa seurakunnan kannalta, Arminen kiteyttää.
Määrätietoinen seurakuntavaikuttaja ei innostu politiikan ja uskonnon yhdistämisestä. Hän on myös iloinen, ettei asia ole ollut ongelma Joutsenossa eikä muuallakaan yhtymässä.
– Meillä on Joutsenossa ollut seurakuntavaaleissa perinteisesti kaksi listaa: toinen kallistuneena oikealle, toinen vasemmalle. Vaikka luottamushenkilöt tulevat eri listoilta, ei puoluepolitiikka ole haitannut päätöksentekoa. Teemme päätöksiä mielestäni yhteistä hyvää ajatellen, Arminen toteaa.
Kaukaisten taajamien seurakuntakodit on päätetty säilyttää
Tulevaisuuden osalta Jaakko Arminen uskoo talousasioiden olevan vahvasti tapetilla, sillä seurakuntalaisten määrä on laskusuunnassa. Keskustelua on käyty myös kiinteistöjen osalta.
– Olen iloinen, että Joutsenon kirkonkylästä kaukana sijaitsevien taajamien kaksi seurakuntakotia on päätetty säilyttää. Tämä on erittäin tärkeää, sillä ne palvelevat eri-ikäisiä käyttäjiä.
– Koska käyttöä tarvitaan kuitenkin lisää, pyrimme saamaan tiloihin myös seurakunnan ulkopuolista toimintaa.
Ikuinen partiopoika
Lapsi- ja nuorisotyö on lähellä Jaakko Armisen sydäntä. Hän on myös seurakuntayhtymän lapsityönjohtokunnan puheenjohtaja ja kuuluu nuorisotyön tukiryhmään.
Arminen vaikuttaa erityisesti seurakunnan tukemassa partiotoiminnassa. Kipinän partioon Arminen sai jo pienenä poikana.
– Liityin partioon seitsemänvuotiaana, ja olen ollut mukana siitä lähtien. Nuorempana minulle oli tärkeää päästä tekemään yhdessä asioita. Nyt parhaimmalta tuntuu nähdä, kuinka murrosikäiset nuoret ottavat vastuuta ja kasvavat vähitellen vastuuntuntoisiksi aikuisiksi.
Korven Vaeltajat -lippukuntaan kuuluva Arminen iloitsee partion vahvasta suosiosta seurakuntayhtymän alueella.
Sekalippukunta Korven Vaeltajissa on satakunta jäsentä. Lisäksi Joutsenon kirkonkylällä toimii kaksi lippukuntaa: Ainotytöt sekä Nuotioveljet.
– Koko yhtymän alueella partiolaisia on lähes 800. Mukavasta osanottajamäärästä huolimatta on esimerkiksi Joutsenon osalta harmi, että monet nuoret joutuvat muuttamaan lukion ja ammattikoulun jälkeen pois paikkakunnalta.
Arminen hakee työelämälle vastapainoa partion ohella muutoinkin luonnossa liikkumisesta. Hän pitää katseen tulevassa.
– Näen hakkuuaukiossakin tulevan taimikon. Tämä pätee muutenkin kaikkiin asioihin, sillä tämän hetken kurjuuden sijaan täytyy nähdä tulevaisuuden mahdollisuudet.
Kuva: Jaakko Armisen kotialbumi. Vaimo ja lapset ovat tuoneet evästä heinäpellolle.
Ilmoita asiavirheestä