Pudasjärvi menettää 120 000 euroa – uusi kirkollisveron täydennys rokottaa monia köyhiä seurakuntia

Kirkon keräämät verotulot on ollut tapana tasata seurakuntien kesken tietyn laskentakaavion mukaan. Paljon veroja jäsenistöltään keräävät seurakunnat ovat tukeneet heikommassa asemassa olevia seurakuntia.

Järjestelmä on viralliselta nimeltään verotulojen täydennys. Sen suuruuden määrittelee vuosittain Kirkkohallitus.

Nykyinen verotulojen täydennyksen jako on perustunut Kirkkohallituksen vuonna 2009 tekemään linjaukseen. Sen mukaan verotulojen täydennystä laskettaessa 75 prosenttia jaetaan kunnan asukastiheyden ja 25 prosenttia seurakunnan jäsenmäärän perusteella. Tarkka summa määräytyy erillisten laskennallisten tasoitusrajojen perusteella.

Lisäksi Kirkkohallitus linjasi vuonna 2009, että sekä saaristoseurakuntien että poikkeuksellisen harvaan asuttujen seurakuntien (alle kaksi asukasta neliökilometriä kohden) osalta sovelletaan korkeinta tasoitusrajaa eli 80 prosenttia. Tällaisia saaristoseurakuntia on ollut 10 ja harvaan asuttujen alueiden seurakuntia 25.

”Hyvästä taloudenpidosta ei enää rangaista”

Viime joulukuussa Kirkkohallitus päätti, että saaristoseurakuntien ja harvaan asuttujen seurakuntien erityiskriteereistä luovutaan. Verotulojen täydennyksiä päätettiin tarkastella jatkossa seurakuntakohtaisesti. Jaettava summa – noin 1,1 miljoonaa – ei kuitenkaan olennaisesti muutu edellisvuosiin verrattuna.

– Syyt jakoperusteiden muuttamiseen eivät liity keskusrahastomaksun alentamiseen. Kokonaisuutena jaamme lähes saman summan kuin ennenkin. Tässä yritettiin toteuttaa [kirkolliskokouksen] talousvaliokunnan kehotus, että täydennyksen perusteet on arvioitava uudestaan, sanoo kirkon talousjohtaja Leena Rantanen Kirkkohallituksesta.

Rantasen mukaan nyt jokainen seurakunta asettuu tasaustaulukossa siihen kohtaan, mihin luonnollisesti kuuluu.

– Toisin sanoen poistimme järjestelmästä kaikki poikkeamat, jotka ovat vääristäneet jaon lopputulosta. Niin ikään päätettiin, että positiivinen vuosikate ei enää leikkaa laskennallista täydennystä eli hyvästä taloudenpidosta ei enää rangaista.

Esimerkiksi Utajärven ja Ranuan seurakunnat saavat lisää verotulojen täydennystä.

Suurimpia verotulojen täydennyksen menettäjiä ovat Posio, Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuhmo sekä aivan erityisesti Pudasjärven seurakunta, joka on menettämässä 120 000 euroa eli noin puolet saamastaan avustuksesta. Pudasjärven avustussumma on enää 116 000 euroa.

Tieto tuli yllätyksenä seurakunnille

– Tietoa jakosäännön muutoksesta ei Kirkkohallituksesta ole erikseen informoitu seurakunnille. Huomasimme sen viime viikolla, kun luimme seuraavan täysistunnon esityslistaa netistä. Mielestäni tämän kokoluokan muutoksista pitäisi saada varoitus tai tieto riittävän ajoissa, harmittelee Pudasjärven kirkkoherra Timo Liikanen.

Liikasen mukaan Pudasjärvellä on kamppailtu budjetin kanssa, mutta yrityksistä huolimatta tämänkin vuoden budjetin tulos on miinuksella 31 000 euroa. Liikanen uskoo ja toivoo, että yt-neuvotteluihin ei tarvitse tässä vaiheessa turvautua.

Sen sijaan naapuriseurakunnassa Taivalkoskella jouduttiin viime vuonna yt-neuvotteluihin. Kirkkoherran, lääninrovasti Tuomo Törmäsen mukaan toimenpiteiden vaikutus on vuositasolla 30 000 euroa. Se joutuu uuteen valoon, kun Taivalkosken menetys avustuksista on arviolta 52 000 euroa.

Törmänen sanoo, että jo pidempään on ollut aistittavissa, että avustussysteemiä on paineita muuttaa.

– Se oli yllätys, että muutos tuli näin nopeasti ja rajuna. Minulla on huoli siitä, miten seurakunnat tulevat selviytymään. Teemme työtä vaikeissa olosuhteissa. Täällä ovat naapurit kaukana, joten seurakuntarakennemallit eivät toimi samalla tavalla kuin jossain muualla.

Törmäsen mukaan pohjoisen seurakunnista useimmat ovat aina olleet köyhiä.

– Verotulojen täydennysavustuksen leikkauksella on suora vaikutus seurakuntien edellytyksiin toteuttaa perusseurakuntatyötä. Talous on entuudestaan sopeutettu kulujen osalta minimiin. Kokonaiskirkolta toivoisin yhteisvastuullisuutta syrjäisten ja köyhien seutujen seurakuntatyön mahdollistamiseksi, Törmänen sanoo.

Uudet verotulojen tasauksesta johtuvat seurakuntakohtaiset avustussummat lyötiin lukkoon eilen kirkkohallituksen täysistunnossa.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

Edellinen artikkeliKolumni: Seurakunnan työajan määrää se, että Herran viinamäessä ollaan, kun siellä on oltava
Seuraava artikkeliJouluradiota kuunteli yhä useampi 25–34-vuotias – viikkokuuntelijoiden määrä laski aavistuksen