Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta on nimittänyt islamilaisen teologian yliopistonlehtoriksi Mulki Al-Sharmanin.
Missä olet syntynyt ja asunut elämäsi varrella?
– Synnyin Somalian Mogadishussa jemeniläis-somalialaiseen perheeseen. Olen kasvanut, opiskellut ja työskennellyt Egyptissä. Tohtoriopintoni tein Yhdysvalloissa. Suomeen muutin 2010 työskennelläkseni Helsingin yliopistossa.
Millaisia tutkimuskohteita sinulla on ollut?
– Olen kulttuuriantropologi. Työskentelen islamin perhelain ja sen tulkintojen parissa. Suomessa olen tutkinut muun muassa somalien avioliitto- ja avioerosääntöjä sekä moskeijoiden perhetyön merkitystä perheiden hyvinvoinnille.
Millaisia kursseja opetat teologeille?
– Suunnitelmani on, että kurssit käsittelevät kolmea teemaa: nykymuslimien suhdetta pyhiin teksteihin, muslimien diasporaa ja siirtolaisuutta etenkin Euroopassa sekä islamilaista feminismiä.
Mitä on islamilainen feminismi?
– Feminismi on usein hankala käsite, erityisesti islamiin yhdistettynä. Jotkut muslimit torjuvat sen, sillä he pitävät sitä länsimaisena uskonnonvastaisena ideologiana, jossa sukupuolten välinen suhde perustuu konfliktiin. Jotkut ei-muslimit puolestaan ajattelevat, että islamiin liitetty feminismi on vapautusta islamista ja sitä kautta patriarkaalisuudesta. Minun tutkimani feminismi ei ole kumpaakaan näistä, vaan perinnettä, jossa muslimit lukevat uskontonsa pyhiä tekstejä ja pohtivat niitä sukupuolisensitiivisestä näkökulmasta.
Mitä islamin piirteitä länsimaalaisten on mielestäsi vaikea ymmärtää?
– Islamista liikkuu paljon väärää tietoa. Sharia kutistetaan laiksi, vaikka se sisältää myös teologisen, eettisen ja hengellisen ulottuvuuden. Toinen väärä käsitys on, että sukupuolesta lähtevä lähestymistapa islamin teksteihin olisi länsimainen keksintö.
Lue myös:
Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta hakee islamilaisen teologian yliopistonlehtoria
Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta valitsi islamilaisen teologian lehtorin
Ilmoita asiavirheestä