Arkkipiispa odottaa viipymättä Turun seurakunnilta aloitteita rakenneuudistukseen

Arkkipiispa Kari Mäkinen odottaa Turun seurakunnilta rakenneuudistukseen liittyviä aloitteita viivyttelemättä kuluvan kevään aikana. Hän puhui asiasta Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä sekä Tuomiokirkkoseurakunnassa viime viikolla toimitetussa piispantarkastuksessa.

Kukin seurakunta voi tehdä Mäkisen mukaan aloitteen omalta osaltaan.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto teki 3. maaliskuuta esityksen, jonka mukaan Turkuun ja Kaarinaan muodostettaisiin viisi suomenkielistä seurakuntaa ruotsinkielisen seurakunnan lisäksi. Mäkinen toivoo, että seurakunnat käyttävät aloitemahdollisuutensa. Jos aloitteita ei tule, kokonaisuus mietitään uudelleen.

Kehittämishanke seurakuntayhtymässä on jatkunut noin kaksi vuotta. Seurakuntayhtymässä on tällä hetkellä kymmenen seurakuntaa. Aloitteita asiassa ei kirkkolainsäädännön mukaan voi antaa yhteinen kirkkoneuvosto, vaan seurakunnat ovat arkkipiispan mukaan ensisijaisia aloitteen tekijöitä. Aloiteoikeus seurakuntarakenteiden muutoksesta on myös tuomiokapitulilla ja arkkipiispalla.

Lopullisen päätöksen seurakuntien rakenneratkaisussa seurakuntayhtymän alueella tekee kirkkohallitus, kun se on saanut asiaa koskevan lausunnon tuomiokapitulilta.

Johtamisjärjestelmään kaivataan selkeyttä

Jotta kirkon toiminnasta Turussa ja Kaarinassa saadaan nykyistä toimivampaa, seurakuntayhtymässä on arkkipiispa Mäkisen yhteenvedon mukaan puututtava johtamisjärjestelmään ja johtamiskulttuuriin.

Seurakuntien ja seurakuntayhtymän välillä olevaa rakenteellista jännitettä ja työn ja henkilöstön johtamisen epäselvyyttä on hänen mukaansa poistettava. Johtaminen on tällä hetkellä toisaalta hajautunut ja toisaalta keskittynyt. Johtamisjärjestelmään puuttuminen on yhteisen kirkkoneuvoston vastuulla.

Se, miten yhteisten työmuotojen tehtävät yhtymässä hoidetaan, riippuu tulevista rakenneratkaisuista.

Arkkipiispa näki kiitoksen aihetta paitsi seurakuntayhtymässä tehdyssä työssä yleisesti, myös tavassa, jolla seurakuntayhtymässä on puututtu turvapaikanhakijoiden auttamiseen ja reformaation merkkivuoden valmisteluun.

Pappisasessori Tapani Erämaja totesi omassa puheenvuorossaan, että yhtymän toimintamenettelyjä ohjaavissa säännöstöissä on vielä paljon päivitettävää, vaikka ne pääosin ovatkin kunnossa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Turkuun ehdotetaan viiden suomenkielisen seurakunnan yhtymää

Edellinen artikkeliVahtimestarista valokuvaajaksi – Katso video
Seuraava artikkeliPiilokamerakoe: Papinkaulus herättää luottamusta