Vinkkejä lapsityöhön: Aistimatka pääsiäiseen

Avattaviin muniin liittyvä pääsiäishartaus oli Pikkuväki-lehdessä 5/2005. Neljään, liturgisin värein värjättyihin muniin kätkeytyy pääsiäisen keskeiset tapahtumat. Alkuperäinen hartaus on erittäin käyttökelpoinen ja toimii monilla ryhmillä. Tämän hartauden pohjalta kehittelin munien sisältöä siten, että pääsiäisen aiheisiin tutustutaan eri aisteja hyödyntäen.

Munat voi avata kaikki samassa hartaudessa tai tehdä matkaa pääsiäiseen hitaammin, syventyen kuhunkin aiheeseen paremmin. Jos yhdellä kokoontumiskerralla ei vielä avata kaikkia munia, olisi kaikkien munien kuitenkin hyvä olla esillä. Näin kokonaisuus hahmottuu paremmin.

Munat voi askarrella maalaten tai silkkipaperilla päällystäen askartelukaupasta saatavista, suurista pahvimunista. Tavallisista kaupoista saatavat, kuviolliset munat toimivat myös, mutta vaativat hieman enemmän työstämistä kuvioiden peittämiseksi.

Ennen munan avaamista sen väriä tutkitaan ja munaa tunnustellaan, kuulostellaan, ehkä heilutellaankin, sisältöä arvuutellen.

Palmusunnuntai, tunto

Violetin munan sisällä on höyheniä ja pajunoksia.

Miltä höyhenellä silittäminen tuntuu kädellä, entä poskella? Miltä pajunkissa tuntuu? Onko sinua joku joskus virponut? Oletko sinä joskus käynyt virpomassa?

Virpomisella toivotetaan Jumalan siunausta toiselle ihmiselle. Se tarkoittaa sitä, että toivomme toiselle kaikkea hyvää: terveyttä, onnea ja iloa. Varsinkin vanhemmat ihmiset tulevat hyvin iloisiksi kun lapset käyvät heitä tervehtimässä ja virpomassa.

Palmusunnuntaina muistellaan sitä, kun Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemin kaupunkiin. Ihmiset ottivat Jeesuksen iloisina vastaan heiluttaen palmunoksia ja levittäen maahan vaatteita. Jeesusta juhlittiin kuninkaana ja auttajana. Meillä suomessa palmunoksat on korvattu pajunoksilla.

(Opetellaan virpomisloru ja askarrellaan virpomavitsat, virpomista voi myös harjoitella.)

Kiirastorstai, maku

Violetin munan sisällä on leipää ja viinirypäleitä.

Tutkitaan munan sisältöä yhdessä. Erilliseen kulhoon on varattu samoja aineksia yhdessä maisteltaviksi. Miltä ne maistuvat? Pidätkö niistä?

Pääsiäisjuhlan aikaan Jeesus söi pääsiäisateriaa yhdessä opetuslastensa kanssa. Se oli heidän viimeinen yhteinen ateriansa. Silloin Jeesus asetti ehtoollisen. Hän siunasi leivän ja viinin ja antoi sitä kaikille. Hän kehotti meitä tekemään samoin hänen muistokseen. Tavallisiin ruoka-aineisiin kätkeytyi Jumalan salaisuus ja siunaus. Kirkossa pappi jakaa ehtoollista. Ehtoollinen muistuttaa meitä siitä, että Jeesus on meitä lähellä ja antaa pahat tekomme anteeksi.

Pitkäperjantai, kuulo

Mustan munan sisällä on mustia rukouskiviä.

Kokeilkaa munaa. Onpa se painava! Millainen ääni siitä kuuluu? Mitä siitä tulee mieleen?

Kuulostaa kolinalta, ei kovin kauniilta. Munakin on musta ja synkkä. Musta on surun väri. Millaiselta suru kuulostaa?

Jaa lapsille kivet munan sisältä. Suru on kuin musta möykky, kova ja painava. Pääsiäisviikkoon kuului surua. Kaikki ihmiset eivät pitäneet Jeesuksesta vaan tahtoivat, että Jeesus kuolisi. Sotilaat vangitsivat Jeesuksen. Jeesusta pilkattiin ja hänet naulittiin ristin puuhun. Jeesus kuoli ristillä. Se päivä oli surullinen ja raskas. Jeesuksen ystävät hautasivat hänet kallioon hakattuun hautaan ja haudan suulle vieritettiin suuri, painava kivi.

Koska Jeesus on itsekin kokenut surullisia ja pelottavia asioita, hän tietää miltä meistä tuntuu silloin, kun me olemme surullisia tai peloissamme. Puristetaan meidän murheet mustaan rukouskiveen. Kerätään kivet koriin tai liinalle ja rukoillaan yhdessä kaikkien murheiden puolesta.

Jumalalla oli kuitenkin aivan erityinen suunnitelma. Kaikki ei päättynytkään suruun, vaan vielä on jäljellä viimeinen, kaikista suurin yllätys!

Pääsiäinen, näkö

Valkoisen munan sisällä on keltainen tai valkoinen sifonki- tai organzahuivi sekä muutama silkkikukkanen.

Kokeillaan ja heilutellaan munaa. Siitä ei kuulu mitään, se on aika kevytkin. Mitäköhän siellä on? Katsotaan yhdessä.

Kun munan avaa, huivi ja kukat pulpahtavat esiin. Miltä huivi näyttää, minkä värinen se on? Entä kukat?

Kolmannen päivän aamuna naiset menivät Jeesuksen haudalle. He halusivat voidella Jeesuksen ruumista hyvän tuoksuisilla voiteilla ja yrteillä. Kun he saapuivat haudalle, he hämmästyivät kovasti. Suuri kivi ei ollut enää haudan suulla. Hauta oli tyhjä, Jeesusta ei näkynytkään missään. Kuinka se oli mahdollista?! Naiset näkivät enkelin joka kertoi, ettei Jeesus ole enää siellä. Jeesus elää! Jeesus on voittanut kuoleman.

Ilo loistaa kirkkaana kuin kevään aurinko. Pääsiäisen värit ovat iloisia ja valoisia, ne näyttävät kauniilta ja ihanilta. Voimme yhdessä etsiä piilotettuja pääsiäismunia, ihan niin kuin naiset etsivät pääsiäisaamuna Jeesusta.

Hajuaistin voi halutessaan huomioida kiirastorstain munan yhteydessä tai pääsisäisen valkoiseen munaan voi laittaa lisäksi tuoksuvia yrttejä.

Lisää hartauteen lauluja ja rukousta oman valintasi ja käytettävissä olevan ajan mukaan.

Edellinen artikkeliOrtodoksikiista ja Koraani-ohjelma kiinnostavat kansainvälistä mediaa
Seuraava artikkeliAntisemitismi huolestuttaa kansanedustajia