Vapaaehtoinen nettineuvoja: ”Auttaminen on kivaa!”

Nettineuvojana toimiva Jere Laine on huomannut vapaaehtoistyössään, että muita auttaessaan voi itse kokea mukavia onnistumisen hetkiä. Nokian seurakunnan kahvila-puoti Kulmakivi on monipuolinen olohuone ja toimintakeskus, josta saa apua myös atk-ongelmiin.

Nuorukaisen tie vapaaehtoiseksi kulki toissakeväänä kotikaupungin rekry-messujen kautta. Nokian seurakunnan ständin luona Laine pysäytettiin ja häneltä kysyttiin halukkuutta lähteä vapaaehtoistyöhön.

– Mietin hetken ja tein myönteisen päätöksen, koska osallistuminen ei vie paljoa aikaani. Ryhdyin nettineuvojaksi, mutta tehtäviä oli tarjolla monia muitakin, kertoo Jere Laine.

”Vastuun ottamisesta tulee mukava fiilis”

Nuorempana Jere Laine asui toisella paikkakunnalla. Rippileirin jälkeen seurakunnan toiminta ei kiinnostanut, kun nuorisotyöntekijäkin vaihtui. Laine kuitenkin innostui seurakunnasta ja lähimmäisten auttamisesta ”vanhemmalla iällä”.

– Halusin tutustua erilaisiin ihmisiin ja kaipasin lisää tekemistä vapaa-aikaan. Olen huomannut, että auttaminen on oikeasti kivaa hommaa. Myös vastuun ottamisesta tulee mukava fiilis. Toisten ongelmia pähkäillessä olen itsekin oppinut atk-asioista uutta.

– Pidän siitä, että Nokialla ollaan ajan hengessä mukana. Lähimmäisen rakkaus ja auttaminen pitävät minut kirkossa, vaikka moni kaverini on jo eronnut. Muuttumista tarvitaan, ja haluaisin tulevaisuudessa olla uudistamassa kirkossa joitakin asioita, Jere Laine toteaa.

Yksi Laineen yliopistokaveri on toiminut monta vuotta vapaaehtoisena läheisessä seurakunnassa ja on mukana myös kirkkovaltuustossa, mutta kukaan muu kiireisestä kaveripiiristä ei osallistu vapaaehtoistyöhön.

”Vanha mies testasi, kestääkö minulla pinna”

Valtaosa nettineuvonnan asiakkaista on iäkkäämpiä ihmisiä, jotka kyselevät neuvoa mitä erilaisimpiin asioihin sähköpostin roskaviestien ja tietokoneen toimintaongelmien väliltä. Kyseessä on myös sosiaalinen tilanne, sillä mukava juttuseura on yksi syy tulla seurakunnan kahvilaan ja nettineuvontaan.

Kohtaamisissa tarvitaan tilannetajua, mutta avoimena ihmisenä Jere Laineen on helppo lähestyä erilaisia persoonallisuuksia. Mielenkiintoisin ja samalla hankalin hänen asiakkaistaan on ollut yrmeä vanhempi herrasmies, joka kenties testasi nuoren miehen pinnan kestämistä.

– Mies huomautti vaimolleen, ettei tuo nuori poika osaa mitään neuvoa, mutta vaimo sanoi, että anna pojan näyttää. Sillä kertaa ongelma johtui Kulmakiven tietokoneen vanhasta selaimesta, jolla miehen hakema sivusto ei avautunut. En lannistunut, koska ”luin” tätä herraa, jolla oli omanlaisensa huumori.

– Kiitos -sanaa en välttämättä ihan aina kuule, mutta kiitollisuuden voi huomata asiakkaista muutenkin, sanoo Jere Laine.

Vapaaehtoisena oppii myös työelämän taitoja

Omasta kotiseurakunnasta löytyy usein vaihtoehtoja mielekkääseen tekemiseen. Jere Laine suosittelee erilaisia vapaaehtoistöitä myös nuorille, hyödyttäähän osallistuminen heitä itseäänkin.

– Vapaaehtoisena oppii työelämän taitoja, ryhmätyöskentelyä ja vastuunkantoa. Se on parasta työkokemusta, joka kertoo työnantajille oma-aloitteisuudesta. Olen huomannut tämän työhaastatteluissa, nuori nettineuvoja kertoo.

Jere Laine on käynyt puhumassa rippikoululaisille omista tekemisistään. Kokemus vapaaehtoisrastilla päivystämisestä oli erittäin myönteinen. Hän toivoo jonkun muistavan asian myöhemmin omaa elämäntilannetta pohtiessaan.

– Työntekijöiden kannattaa olla silmät avoinna ja pitää vapaaehtoistoimintaa sekä erilaisia väyliä näkyvästi esillä, jos uusien ihmisten halutaan innostuvan seurakunnan toiminnasta, miettii Jere Laine.

Nuorten ja vanhusten kohtaamisesta molemminpuolista hyötyä

Suuri ja haastava kysymys on, miten nuoria ja nuoria aikuisia voidaan kannustaa lähtemään kotoa ja netin äärestä pois. Monilta puuttuu ympäristöön ja yhteiskuntaan liittävä aktiviteetti. Tarpeettomuuden tunteen vuoksi voi syrjäytyä, jos ei löydä toisten seuraa eikä mielekästä tekemistä.

– Omalla kohdallani henkilökohtainen kutsu messuilla oli seurakunnalta toimiva tapa viestittää. Myös asiaa mainostavan henkilön persoonalla oli merkitystä. Nuorten mukaan lähtemiseen vaikuttaa hyvin paljon, millä tavoin heitä puhutellaan ja miten heidän kanssaan ollaan.

– Kirkossa olisi hyvä mainostaa sitäkin, että nuori saa tulla hakemaan apua ongelmiinsa, sanoo Jere Laine.

Kunta- ja aluejohtamista pääaineenaan opiskelevaa nuorukaista huolestuttaa syrjäytyneiden ryhmä, joka tyytyy vain olemaan lukion tai opiskelujen jälkeen. Laine muistelee tutkimusta vanhusten ja nuorten päiväkirjamerkinnöistä: Vanhat olivat aktiivisia, mutta nuorten muistiinpanoissa luki enimmäkseen ”en tehnyt tänään mitään”. Loppupäätelmäksi tuli, että vanhusten seuraksi lähtiessään myös nuoret pääsevät tekemiseen mukaan.

– Siitä koituisi paljon hyvää, jos tapahtumiin saataisiin ihmisiä eri sukupolvista puuhaamaan jotakin keskenään. Nettineuvonta on yksi luonteva linkki saada nuoret auttamaan vanhempaa ikäpolvea, pohtii Jere Laine.

Nettineuvojien ikähaitari liikkuu nuorista eläkeikäisiin

Kulmakiven nettineuvojia on tällä hetkellä kymmenkunta. Naisiakin on joukossa mukana. Päivystysvuorojen tiheys vaihtelee porukan elämäntilanteiden mukaan. Nettineuvonta-aika aamupäivällä on ollut opiskelijalle kuluvana syksynä haasteellinen.

Palveluvuoro Kulmakivessä kestää kaksi tuntia. Sen jälkeen Laine saattaa vielä jäädä hetkeksi kahvilaan, jos siellä on juttukavereita.

– Kynnys on vain paikalle tulemisessa, muuten homma ei paljoa vaadi. Välillä kotoa lähtiessä saattaa olla väsynyt olo eikä vapaaehtoishomma huvittaisi, mutta hyvin usein kotiin palatessa on hieno fiilis. Nettineuvojana toimiminen palkitsee minut aina, Jere Laine iloitsee.

Kuva: Merja Salonen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAlister McGrath Suomeen tammikuussa
Seuraava artikkeli”Maallikoilta on viety tila pois”

Ei näytettäviä viestejä