Suomen akatemia rahoittaa kahta teologista tutkimusyksikköä

Kaksi Suomen Akatemian rahoittamaa huippuyksikköä aloittaa toimintansa Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa vuoden 2014 alussa.

Huippuyksikköohjelmaan valittiin 14 uutta yksikköä kaudelle 2014–2019, jotka edustavat oman alansa tutkimuksen kansainvälistä kärkeä ja ovat suomalaisen tutkimuksen lippulaivoja.

Pyhät tekstit ja traditiot muutoksessa -huippuyksikkö tutkii sitä, millä tavalla Lähi-idässä tapahtuneet isot kulttuurimuutokset ovat vaikuttaneet arvovaltaiseen asemaan nostettujen pyhien tekstien syntyyn ja muutoksiin ja päinvastoin.

− Muutokset vaihtelevat pienen pienistä eroavaisuuksista teksteissä, käsikirjoituksissa ja käännöksissä aina kokonaisia kansakuntia järisyttäneisiin sosiaalisiin, poliittisiin, uskonnollisiin ja demografisiin muutoksiin, huippuyksikön johtaja, Vanhan testamentin eksegetiikan professori Martti Nissinen toteaa.

Järki ja uskonnollinen hyväksyminen -huippuyksikön tutkimuskohteena ovat uskonnollisen hyväksymisen tavat historiassa ja nykypäivänä.

Huippuyksikössä kysytään, miten uskonnolliset ryhmät ovat hyväksyneet tai tunnustaneet muita yhteiskunnan toimijoita sekä miten uskonnot ovat olleet erilaisissa yhteiskunnissa hyväksyttyjä. Yksikön tutkimusmenetelmät ovat historiallisia ja filosofisia.

Huippuyksikön tavoitteena on kirjoittaa lajissaan ensimmäinen kokonaisesitys uskonnollisen hyväksymisen (religious recognition) aatehistoriasta.

Huippuyksikön johtajan, ekumeniikan professori Risto Saarisen mukaan tämänkaltaiselle tutkimukselle on yhteiskunnassa tarvetta ja tilausta.

Edellinen artikkeliProfessori huolissaan paikallisseurakuntien sielunhoidon tilasta
Seuraava artikkeliHS: Tuomas Hänninen eroaa SRK:n johdosta