Piispa Jolkkonen Itä-Suomen yliopiston hallitukseen – ”Olen tietoinen, että kädet voivat likaantua”

Itä-Suomen yliopiston yliopistokollegio on valinnut hallituksen yliopistoyhteisön ulkopuoliset jäsenet uudelle toimikaudelle.

Ensi vuoden alussa toimikautensa aloittavaan hallitukseen on valittu Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander, Polar Electro Oy:n liikuntatieteellinen johtaja Raija Laukkanen ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan toiminnanjohtaja Lea Ryynänen-Karjalainen.

Yliopistokollegio päätti valinnoista kokouksessaan 23. elokuuta.

Jari Jolkkosella on ennestään kytköksiä myös akateemiseen maailmaan. Hän väitteli teologian tohtoriksi Helsingin yliopistossa vuonna 2005. Sen jälkeen hän on toiminut systemaattisen teologian lehtorina Joensuun yliopistossa 2006–2007. Hän on Itä-Suomen yliopiston ja Helsingin yliopiston dosentti, Itä-Suomen yliopiston neuvottelukunnan jäsen sekä Euroopan tiede- ja taideakatemian jäsen.

Jolkkonen oli myös melko pitkällä Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian professuurin viran täyttöprosessissa vuonna 2011, ennen kuin perui hakemuksensa.

Tieteen vapaudesta on oltava huolissaan

Jolkkonen kertoo, että häntä kosittiin tehtävään Itä-Suomen yliopiston hallituksessa jo keväällä.

– Tunnustan, että siihen oli helppo suostua. Lähden nöyrin ja innostunein mielin tekemään töitä yliopiston puolesta, Jolkkonen sanoo.

Yliopiston hallituspaikka on merkittävä luottamustehtävä. Jolkkosen mielestä on parempi, että hallituksen jäsenellä ei ole liian voimakasta omaa agendaa.

– Yliopiston hallituksessa tärkeitä on palvella nimenomaan yliopiston etua, siis yrittää edistää tutkimusta ja opetusta Itä-Suomen yliopistossa.

Yliopistojen tilanne ei tällä hetkellä ole muuttuvassa yhteiskunnassa aivan helppo.

– Olen tietoinen, että tehtävässä kädet voivat myös likaantua. Kilpailu yliopistojen välillä on käynyt kovaksi, ja eteen voi tulla myös kivuliaita päätöksiä. Itä-Suomen yliopisto on joutunut esimerkiksi irtisanomaan työntekijöitä ja lakkauttamaan opettajankoulutuksen Savonlinnassa. Toisaalta se on nyt Suomen parhaimpien yliopistojen joukossa.

Yliopiston hallituksen uusi jäsen kertoo olevansa vähän huolissaan tieteen vapaudesta.

– Kuvitelma, että kirkko tai uskonnot yrittäisivät ohjata tutkimusta, ei ole millään tavalla tätä päivää. Sen sijaan raa’an markkinatalouden näkymätön käsi näyttää ohjaavan yhä vahvemmin tutkimuskohteita ja rahoitusta, hän sanoo.

– Tieteellisen tiedon pitäisi johtaa myös todelliseen viisauteen, jota ei voi mitata rahassa. Tämä oli kantavia ajatuksia jo varhaiskeskiajalla, kun länsimainen yliopisto sai alkunsa katolisen kirkon piirissä.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliTaj Mahalin uskonnollisesta taustasta kiistellään Intiassa
Seuraava artikkeliEnsi vuoden kirkolliset määrärahat pysyvät valtion budjetissa ennallaan