Pääkirjoitus: Diakoniabarometri on vuoden tärkein kysely

Diakoniatyöntekijät pitävät tärkeimpänä tehtävänään toivon välittämistä paremmasta tulevaisuudesta niille, joilla tätä toivoa ei ole. Muun muassa tämä selviää viikonvaihteessa Kirkon diakoniapäivillä Lahdessa julkaistusta diakoniabarometrista eli kyselytutkimuksesta.

Barometri osoittaa, että yksinäisten ihmisten kohtaamisten määrä on kasvanut voimakkaasti edellisestä kahden vuoden takaisesta kyselystä. Yleisimmin diakoniatyössä kohdataan yksinäisiä, ruoka-apuun toistuvasti turvautuvia ihmisiä. Kaksi kolmesta diakonian viranhaltijasta kohtaa viikoittain ikääntyneitä yksinäisiä.

Yksinäisyyden vähentämisessä seurakunnilla voisi olla huomattavasti voimakkaampi rooli esimerkiksi yhteisöllisyyttä painottavien tilaisuuksien lisäämisessä. Tilojahan niihin löytyisi. Monissa seurakunnissa on tähän suuntaan jo menty järjestämällä esimerkiksi yhteisiä ruokailuja.

Toinen selkeä muutos edelliseen kyselyyn verrattuna on, että varattomuuden takia terveydenhuollostaan tinkivien ihmisten määrä on kaksinkertaistunut. Hyvinvointiyhteiskunnassa kaikilla ei ole varaa ostaa lääkkeitä.

Varattomuudesta kertoo sekin, että kaksi kolmesta diakoniatyöntekijästä käyttää merkittävän osan työajastaan taloudellisten asioiden neuvontaan ja avustamiseen.

Sana barometri merkitsee kyselytutkimuksen lisäksi ilmapuntaria. Diakonian viranhaltijat tuntevat ilmapuntarin tavoin yhteiskunnan huonompiosaisten tilanteen. Diakonian viranhaltijoita kuullaan kuitenkin liian vähän kirkkoa ja seurakuntia koskevassa päätöksenteossa.

Tämä kuuntelu on heikentynyt siinäkin mielessä, että seurakunnissa diakonian viranhaltijoiden määrää on viimeisen viiden vuoden aikana vähennetty lähes sadalla työntekijällä.

Siihen kirkolla ei ole varaa, jos se tahtoo olla myös köyhien kirkko.

Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 20. syyskuuta.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Diakoniabarometri 2018: Digidiakonia madaltaa avun hakemisen kynnystä

Vuoden diakoniatyöntekijä: Kohtaan asiakkaani ihmisinä, en moniongelmaisina

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPatriarkaattien diplomaattinen välirikko voi vaikuttaa Suomen ortodoksiseen kirkkoon
Seuraava artikkeliPaavi Franciscus vierailee Baltiassa – Kotimaa seuraa matkan päätöspäivää Tallinnassa tiistaina