Kirkon erimieliset halutaan samaan pöytään

Kirkolliskokoukselle on tehty yhdentoista edustajan aloite, jossa vedotaan yhteyttä rakentavan moniäänisyyden puolesta. Edustajat ehdottavat ”jatkuvaa prosessia, jossa eri tavoin ajattelevat kohtaavat toisensa, jakavat näkemyksiään ja etsivät yhteistä tietä.” Allekirjoittajat mainitsevat itse kannattaneensa rukousta rekisteröidyn parisuhteen puolesta.

”Halusimme toimia yhteyttä rakentavan moniäänisyyden puolesta ja olla rakentamassa kirkko, jossa eri tavoin uskovat kirkon jäsenet voisivat elää saman kirkon sisällä katsoen enemmän siihen mikä meitä yhdistää kuin siihen mikä meitä erottaa”, he jatkavat.

Aloitteessa esitetään, että kirkkohallitus perustaa työryhmän, johon kutsutaan erilaisia näkemyksiä ja erilaisia perinteitä edustavia kirkon jäseniä keskustelemaan, toimimaan ja rukoilemaan, jotta ykseys kirkossa voisi toteutua moniäänisyyden keskellä.

Edustajat toivovat, että voitaisiin välttää ainakin jossain määrin tilanteita, jossa eri näkemyksiä edustavat kristityt keskustelevat keskenään median välityksellä, eivätkä samassa pöydässä.

Edustajien mukaan ”on myös syytä kysyä, onko mahdollista luoda pelisääntöjä, joita noudattamalla voitaisiin tulevaisuudessa välttää viimeaikaisten tapahtumien kaltaiset vastakkainasettelut”. ”Tähän tarvitaan nöyryyttä ja tahtoa. Uskomme ytimeen kuuluu opetus: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Aloitteessa ei suoranaisesti määritellä, mihin kaikkeen ”viimeaikaisilla tapahtumilla” viitataan. Se on allekirjoitettu 31.3. Samaan aikaan käytiin kovaa keskustelua Älä alistu! -kampanjasta.

Aloitteessa todetaan, että marraskuun kirkolliskokous antoi piispainkokoukselle tehtävän laatia ohjeistus rukoukseksi parisuhteen rekisteröineiden puolesta. Heti perään edustajat jatkavat: ”Viimeaikaisten tapahtumien perusteella on syytä nostaa keskusteluun kysymys siitä, miten (kirkolliskokouksen) perustevaliokunnan mietinnön esittämiä keskinäisen kunnioituksen periaatteita noudatetaan käytännössä. Onko mahdollista, että meillä olisi kirkko, jossa jokaisen oikeutta toimia omantuntonsa pohjalta kunnioitetaan? Onko mahdollista, että meillä olisi kirkko, jossa suostuisimme yhdessä kulkemaan matkaa kohti keskinäistä kunnioitusta, erilaisista näkemyksistämme huolimatta?”

Edustajat mainitsevat piispa Irja Askolan puhuneen erilaisuudesta voimavarana. Vaikka ykseyden vaaliminen on erityisesti piispojen tehtävä, edustajat painottavat, että siitä on vastuussa omalta osaltaan jokainen kirkon jäsen.

Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja on kirkolliskokousedustaja Anna-Mari Kaskinen. Muut ovat Reetta Uusitalo, Pertti Rajala, Liisa Pitkänen, Annika Määttänen, Pertti Mäkelä, Markku Salmi, Markku Yli-Perttula, Tapio Luoma, Lauri Kopponen ja Hannele Viljakainen.

Edellinen artikkeliSoininvaara: Vihreät on liperikaulainen nainen
Seuraava artikkeliEhdokkaiden kantoja uskonnonopetukseen selvitetty