Kirkko tekee tilastoreformin vuodeksi 2017

Vuonna 2017 vietetään reformaation eli kansanomaisemmin uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlavuotta. Samalle vuodelle osuu myös kirkkohallituksessa paraikaa työstettävän tilastoreformin valmistuminen.

Kirkkohallituksen tilastoasiantuntija Tuomo Halmeenmäki kuitenkin kertoo, että tilastouudistus, kuten projektin virallinen nimi kuuluu, osuu reformaation juhlavuoteen sattumalta.

Tilastoja alettiin uudistaa viime vuoden alkupuolella ja uudistuksen on määrä olla valmis vuonna 2017, taloustilastojen osalta vuonna 2018. Uuteen kirkolliseen tilastoportaaliin kootaan seurakuntien väestö-, talous- ja toimintatilastot.

Tällä hetkellä tilastot ovat nähtävissä kirkon Sakasti-verkkopalvelussa lähinnä Excel-taulukoina. Uusi portaali tarjoaa grafiikkaa, karttoja ja esimerkiksi mahdollisuuden hakea seurakuntien toiminnasta aikasarjoja. Portaalista on tulossa interaktiivinen. Se on kaikille avoin.

Uudistuksen jälkeen toimintatilastojen päivittäminen terhakoituu. Jatkossa seurakuntien tilaisuuksien kävijämäärät ajetaan seurakunnista järjestelmään viikon kuluessa kunkin tapahtuman järjestämisestä. Tällä hetkellä toimintatilastot päivitetään köntässä vuoden välein.

– Seurakunnilla on ollut siinä aika iso työ, kun on pitänyt kerätä koko edellisen vuoden toiminta ja näpyttää tiedot meidän tilastolliseen järjestelmään. Jatkossa tilastointi ei enää kasaudu, Tuomo Halmeenmäki sanoo.

Tilastoportaaliin tallennetaan myös vanhoja seurakuntien tilastoja siltä osin, kuin ne ovat hyödyllisiä ja informatiivisia. Toistaiseksi ei ole päätetty, lakkaako Kirkon tilastollinen vuosikirja ilmestymästä uuden tilastointijärjestelmän myötä.

Tuomo Halmeenmäen mukaan tilastouudistus on hyödyllinen seurakunnille, kun entistä monipuolisempaa statistiikkaa voi käyttää oman toiminnan arvioimiseen.

Kuva: Matti Pirhonen. Seurakuntien henkilöstökulut ovat kasvaneet jatkuvasti 25 viime vuoden ajan. Nykyisin ne ovat 617 miljoonaa euroa vuodessa (punainen viiva). Myös investointikulut ovat kasvaneet vääjäämättömästi, 137 miljoonaan euroon vuodessa (keltainen viiva). Pystyakseli kuvaa satoja miljoonia euroja, vaaka-akselilla ovat vuosiluvut. Lähde: Kirkkohallitus

Edellinen artikkeliPiispa Häkkinen: ”Maanviljelijöiden taakka on kannettava yhdessä”
Seuraava artikkeliRuokanen vaatii vihkimissooloilijoita ruotuun