Etelä-Saksan suomalaispappi: Pelon lietsonta somessa häiritsee

Etelä-Saksassa on tapahtunut reilun viikon kuluessa useita vakavia surmatöitä. Vakavin teoista tehtiin perjantai-iltana Münchenissä, jossa yhdeksän ihmistä kuoli ja noin 30 loukkaantui, kun 18-vuotias mielenterveysongelmista kärsinyt saksalais-iranilainen mies ammuskeli kauppakeskuksessa.

Münchenissä asuva Etelä-Saksan ulkosuomalaistyön pappi Matti Nikkanen oli tapahtumailtana rippileirillä. Hän on kuitenkin seurannut tilannetta median kautta ja ollut eri tavoin yhteydessä seurakuntalaisiinsa.

Seurakunta oli Münchenin suomalaisiin perjantai-iltana yhteydessä seurakunnan kotisivujen, Facebookin ja puhelimen välityksellä. Jonkin verran yhteydenottoja tuli myös seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöille.

– Kun aluksi arveltiin, että tekijä olisi vapaalla jalalla, julkinen liikenne pysäytettiin. Liikenteen rajoittaminen vaikutti myös suomalaisiin turisteihin ja kaupungissa asuviin suomalaisiin, Nikkanen kertoo puhelimitse leirikeskuksesta.

Suomalaisia ei ollut uhrien joukossa, mutta tilanne on järkyttänyt myös sivullisia. Kun esimerkiksi lapsiperheet joutuvat vetäytymään tavaratalon väestösuojaan, se voi olla järkyttävä kokemus, vaikka tapahtumapaikka olisi kaukana. Münchenin keskustassa nähtiin paniikkitilanteita.

– Münchenin suomalaiset ovat ottaneet hätämajoitukseen suomalaisia matkustajia. Meillä on seurakunnassa ystäväpalveluryhmä, joka vastaa mahdollisuuksien mukaan tällaisiin pyyntöihin.

Pelon lietsonta sosiaalisessa mediassa on puhuttanut Saksan suomalaisia. Huhujen levittäminen, kauhistelu ja pelon lietsominen on koettu häiritsevänä.

– Myös suomalaisen median toiminta herätti kritiikkiä täällä. Ennen kuin asiallista tietoa annettiin vaikkapa hätänumeroista, pyydettiin esimerkiksi Yle:n nettisivuilla suomalaisilta kuvamateriaalia ja kertomuksia tapahtumista. Baijerin poliisi oli kuitenkin nimenomaan pyytänyt, ettei käynnissä olevasta poliisioperaatiosta julkaistaisi kuvia internetissä

Etelä-Saksassa myös muita väkivaltaisuuksia

Pappina Matti Nikkanen pyrkii keskustelemaan hätääntyneiden ihmisten kanssa tosiasioista ja todellisesta turvallisuusuhasta ja sitä kautta suhteuttamaan tilanteen synnyttämää epävarmuutta.

– Kun sanoitetaan se, ettei ole suoranaista hätää, päädytään usein kysymyksiin kärsimyksen ja pahuuden olemassaolosta. Miksi tällainen vääryys kohtaa ihmisiä? Mistä silmitön väkivalta nousee?

Aiemmin Afganistanissa sotilaspappina työskennellyt Nikkanen näkee Ranskan Nizzassa tapahtuneen terrori-iskun ja Saksan viime viikon tapahtumien välillä yhteyksiä. Psyykkisesti alttiita syrjäytyneitä nuoria pyritään villitsemään terroriin.

– On nähtävissä selvä valtarakenne. Väkivaltaan kiihottajat etsivät netistä potentiaalisia tekijöitä ja psyykkisesti epästabiileja tai syrjäytyneitä nuoria käytetään tällä tavalla hyväksi. Münchenin ampuminen muistuttaa enemmän kouluampumisia.

Münchenin iskun lisäksi Etelä-Saksassa on ollut viime päivinä myös muita väkivaltaisuuksia. Viikko sitten Würzburgissa neljä ihmistä loukkaantui, kun 17-vuotias afganistanilaismies hyökkäsi lähijunaan kirveen ja veitsen kanssa. Sunnuntaina Ansbachissa yksi ihminen kuoli ja 12 loukkaantui itsemurhapommittajan räjäytettyä itsensä. Lisäksi sunnuntaina Reutlingenissa syyrialaismies tappo viidakkoveitsellä naisen ja haavoitti kahta.

Kuva: Christof Stache / AFP / Lehtikuva. Perjantaina Olympia-kauppakeskuksessa sattui vakava ampumisvälikohtaus. Kauppakeskuksen eteen on tuotu kynttilöitä ja kukkia ja vielä sunnuntaina paikalla oli runsaasti surijoita.

Juttua korjattu 26.7. kello 9.23.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKMN tuomitsee Kabulissa 80 ainakin ihmisen hengen vaatineen terrori-iskun
Seuraava artikkeliGuardian: Kiina sulkee kirkkoja G20-maiden huippukokouksen alla

Ei näytettäviä viestejä